Беговић: Србија уложила много у јак екосистем за развој технолошких иновација

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Apr.2023, 15:16

Беговић: Србија уложила много у јак екосистем за развој технолошких иновација

Министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић рекла је данас да је Србија уложила много у јак екосистем и инфраструктуру градећи научне и технолошке паркове широм земље и успостављањем различитих иновационих и стартап центара и да је на тај начин формирала >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << базу за стварања технолошких иновација. Фото: Танјуг/Раде Прелић Беговић је то изјавила на „Српско-француском иновационом форуму 2023″у Београду на тему иновација и њиховог развоја од идеје до реализације и изласка на тржиште, који је организовала амбасада Француске у Србији, а на коме је поред ње, између осталих, учествовао амбасадор Француске у Србији Пјер Кошар и генерална директорка архитектонске агенције Вилмот Борина Андриу.
„Србија има дугу традицију доброг образовања и развоја науке, посебно у СТЕМ области, са 123 факултета и 65 истраживачких института. Имамо пуни приступ фондовима ЕУ укључујући „Horizon Europe“, али поред тога Србија је формирала национални фонд за финансирање науке и иновација, а то су помоћни механизми за развој науке, али и екосистем који вреднује предузетништво и иновације“, истакла је Беговић говорећи на форуму.
Додала је да иновације не значе само осмишљавање и развој нових производа или технологија већ се оне огледају и у проналажењу нових решења проблема и унапређењу постојећих решења.
„Пре 20 година је лансиран програм билатералне научне сарадње између Француске и Србије „Павле Савић“ који је и даље успешан. Додаје да ће нови проград „Мисија Француска“ који је представљен на форуму додатно допринети српско-француској научно-технолошкој сарадњи.
Беговић је рекла да се ће Србија изградити БИО4 кампус који ће, према њеним речима, окупити један био-економки хаб, односно центар који ће окупити академију, приватни сектор, стартап компаније и све што треба да Србија постане позната по иновацијама и по науци.
Додала је да су четири кључне био области у оквиру БИО4 кампуса биомедицина, биотехнологија, биоинформатика и биодиверзитет и да су по њеном мишљењу то области које ће представљати будући развој Србије.
Како је истакла Србија без развоја науке и научне сарадње не може да напредује у тим областима, али како је рекла, то су области које су у Србији развијене, али да је за даље унапређење потребно развити иновације, и искористити добру инфраструктуру за стартап екосистеме која већ постоји.
У изјави за Тањуг, Беговић је истакла да је за развој науке неопходна сарадња, да за науку не смеју да постоје границе, али да је за развој иновација неопходна и размена искустава из различитих еко система, те да су из тих разлога посебно значајни овакви форуми.
„Свака земља је на неки свој специфични начин решила тај процес развоја и иновација. И јако је битно и за Србију да нађе неки свој модел, који сада већ на неки начин има, али размена искустава, туђих грешака које су правили неки други екосистеми је јако битно, како можда ми те грешке не направимо или да развијемо нешто у колаборацији са много већим системима“, рекла је Беговић.
Додала је да је Србија мала земља и има мало тржиште, а да је циљ свих стартап компанија, па и оних из Србије глобално тржиште. „И ту су нам битне подршке већих и развијенијих земаља, што се тиче иновација, како би отворила на неки начин тржиште за наше компаније. Јако битно за наше младе људе, који некако имају много развијенији тај предузетнички дух, него што смо ми имали. Ми смо имали ту културу и јако је битно да им пружимо кроз овакве форуме и контакте, са другим стартап и еко системима, са научницима и да виде како се то ради и у другим земљама“, оценила је Беговић.
Додала је да Србија наставља научну сарадњу са Француском, за коју оцењује да је већ јако добра, те да је овај форум „неки следећи корак“.
„Ово је покушај да и иновације провучемо кроз ту сарадњу и да видимо како могу ова два екосистема да сарађују и да се међусобно помажу“, истакла је Беговић. Амбасадор Франсуцке у Србији Пјер Кошар је указао на могућности које омогућавају француско-српски програми сарадње попут програма „Павле Савић“, програма ЕУ „Horizon Europe“, али и новог програма „Мисија Француска“ који ће омогућити студијско стартап путовање за четири српска стартапа и пружити прилику да у јуну посете Француску, унапреде свој извозни потенцијал и приступе тржишту, инвеститорима и фондовима.
Кошар је рекао за Тањуг да је циљ „Српско-француском иновационом форуму 2023“, другог по реду, унапређење сарадње између француских и српских иноватора, стартапа и компанија, за коју каже да је већ добра.
„Јуче смо организовали хакатон, а победник је Универзитет у Крагујевцу, о обновљивој енергији. Данас лансирамо нови програм који се зове „Мисија Француска“, и одабраћемо четири стартапа, на основу њихових пројеката да посете Француску, како би остварили контакте са иновационим центрима и партнерима у Француској“, навео је Кошар. Додаје да ће се ове године навршити 20 година од покретања француско-српског истраживачког програма „Павле Савић“, (програм сарадње „Партнерство Hubert Curien“ (ПХЦ) између Републике Србије и Републике Француске у области научних и техничких истраживања), који је повезао српске и француске тимове на свим истраживачким пољима и заиста дао сјајне резултате.
Генерална директорка архитектонске агенције Вилмот Борина Андриу је за Тањуг рекла да на „Српско-француски иновациони форум 2023“ српски стартапови и иновативне компанија имају прилике и да се упознају са највећим светским бизнис стартап инкубатором, пројектом „Station F“ у Паризу.
„Мислим да је то веома интересантан пројекат из два разлога. Први, то је место које је постало највећи дигитални инкубатор на свету. Ту је присутно 3.500 младих истраживача и више од 1.000 стартапова сконцентрисаних на једном месту“, рекла је Андриу. Додала је да је „Station F“ значајан и због тога јер је настао на на месту које је историјски споменик.
„То је некадашњи железнички депо, који је подигнут 1928. године. То је веома иновативно место, које је реновирано како би испунило ову нову функцију, дигиталног инкубатора. И мислим да би било веома интересантно направити нешто слично у Србији где имате много интересантних стартапова, и можда би било инспиративно направити га овде у Београду“, оценила је Андриу.
Танасковић: Не очекујемо велике проблеме са воћем због снега

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Беговић: Србија уложила много у јак екосистем за развој технолошких иновација се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.