Макрон се састао са кинеским премијером Ли Ћијангом

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Apr.2023, 09:23

Макрон се састао са кинеским премијером Ли Ћијангом

Француски председник Емануел Макрон започео је данас у Пекингу серију састанака са кинеским лидерима разговором са премијером Ли Ћијангом, а касније током дана састаће се са председником Си Ђинпингом. Фото: Танјуг/AP Photo/Thibault Camus, Pool Макрон борави у посети Пекингу заједно да >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен.
Како је најављено, после Макронових разговора са Лијем, кинески премијер би требало да да буде домаћин радног ручка са Фон дер Лајен. Макрон и Фон дер Лајен ће разговарати одвојено са Сијем пре него што буду одржани трилатерални разговори.
Макрон и Фон дер Лајен су рекли да желе да убеде Кину да искористи свој утицај на Русију за постизање мира у Украјини, или да барем одврате Пекинг од директне подршке Москви у том сукобу, пренео је Ројтерс.
„Кина је кључни трговински партнер, али се предузећа из ЕУ суочавају са многим дискриминаторним препрекама“, написала је јутрос Фон дер Лајен на Твитеру након састанка са представницима Европске трговинске коморе у Пекингу.
Макрон је допутовао у Кину са 50-чланом пословном делегацијом, укључујући „Ербас“, ЛВМХ, а очекује се да ће произвођач нуклеарне енергије ЕДФ постићи споразуме са Пекингом. Макрон је, након доласка у Пекинг касно у среду, рекао да Европа мора да се одупре смањењу трговинских и дипломатских веза са Пекингом.
Фон дер Лајен је истакла да Европа мора да унапреди своје односе са Пекингом, пренео је Ројтерс.
Peking osudio sastanak predsednice Tajvana sa Makartijem u Kaliforniji

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Макрон се састао са кинеским премијером Ли Ћијангом се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.