Пекинг осудио састанак председнице Тајвана са Макартијем у Калифорнији

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Apr.2023, 08:27

Пекинг осудио састанак председнице Тајвана са Макартијем у Калифорнији

Кинеско министарство спољних послова осудило је данас састанак председнице Тајвана Цаи Инг-вен и председника америчког Представничког дома Кевина Макартија у Калифорнији и истакло да ће Кина бранити свој суверенитет и територијални интегритет, јавила је Синхуа. Фото: Pixabay/glaborde7 „Кина >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << се одлучно противи и оштро осуђује тај чин“, рекао је портпарол кинеског министарства спољних послова.
Макарти је у среду примио у Калифорнији председницу Тајвана и нагласио потребу да се убрзају испоруке оружја Тајвану због, како је рекао, „све веће претње из Кине“. Овим сусретом Мекарти је постао највиши амерички званичник који се од 1979. године на тлу Америке састао са неким тајванским лидером, упркос упозорењима и претњама званичног Пекинга, пренео је Ројтерс.
У посебном данашњем саопштењу Комитета за спољне послове кинеског Националног народног конгреса истиче се да су Мекартијеви поступци „озбиљно нарушили обавезу на коју су се САД обавезале Кини по питању Тајвана“.
Тајван је саопштио да је јутрос у близини своје обале открио три кинеска ратна брода и хеликоптер. Тајвански министар обране је навео да оружане снаге прате ситуацију и да су тајвански бродови и авиони добили задатак да одговоре на те активности Кине.
Blinken: Utvrđujemo da li je Rusija nezakonito pritvorila novinara Gerškoviča

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Пекинг осудио састанак председнице Тајвана са Макартијем у Калифорнији се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.