Петковић: У Декларацији нема термина „присилно нестали“, осујетили смо план Приштине

Izvor: GradskeInfo.rs, 05.Apr.2023, 18:38

Петковић: У Декларацији нема термина „присилно нестали“, осујетили смо план Приштине

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић истакао је данас да је у тексту декларације о несталим лицима који је у уторак усаглашен у Бриселу, захваљујући напорима Београда, одбачен термин “присилно нестали” који је правна категорија дефинисана међународном >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << конвенцијом и који би подразумевао директну правну одговорност државе Србије за све случајеве нестанака током сукоба на Косову и Метохији. Фото: Танјуг/Милош Миливојевић Он је у саопштењу указао да Београд то није дозволио нити допустио у овој Декларацији, као и да је план Приштине осујећен.
„Уместо тог термина, усвојен је термин “принудно нестали” који није никаква правна категорија и који се не налази ни у једној међународној конвенцији, већ искључиво описује околности под којим се нестанак десио и зато не може да произведе никакво правно дејство по интересе државе Србије, нити њену одговорност“, објаснио је Петковић.
Он је навео да је због тога сасвим јасно да Приштина и Андин Хоти обмањују и дезавуишу јавност нетачним интерпретацијама да је термин “присилно нестали” прихваћен и да ће бити у могућности да траже одговорност државе, јер то апсолутно није тачно и он то зна.
„Сем очигледне политизације ове високо хумане теме, разумљиво је незадовољство Приштине којој је пропао план да Србију оптужи за све случајеве нестанка на Косову и Метохији и да злодела тзв. ОВК припише Београду, а што им је била намера од почетка, коју смо прозрели и осујетили“, навео је Петковић.
Он је истакао да је српска страна успела у Бриселу да заштити интересе Србије када су у питању нестала лица, али да је од самог почетка овог процеса показала спремност да ово важно питање реши дубоко уверена да породице свих невиних жртава заслужују мир без икакве политизације.
„Нажалост, Приштина наставља да ову тему политизује и користи за дневно политичке обрачуне и своје унутар политичке прилике, али ћемо се ми као и до сада водити искључиво чињеницама и аргументима“, закључио је Петковић, саопштено је из Канцеларије.
Vučević obišao pripadnike dve brigade u niškoj kasarni „Mija Stanimirović“

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Петковић: У Декларацији нема термина „присилно нестали“, осујетили смо план Приштине се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.