Кина: Састанак Макартија са председницом Тајвана утицао би на односе са САД

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Apr.2023, 11:10

Кина: Састанак Макартија са председницом Тајвана утицао би на односе са САД

Кинески конзулат у Лос Анђелесу упозорио је данас председавајућег Представничког дома америчког Конгреса, Кевина Макартија, да се не састане са председницом Тајвана Цаи Инг-вен током њеног боравка у САД и не понавља „катастрофалне грешке из прошлости“. Фото: Танјуг/AP Photo/John >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Minchillo У саопштењу се наводи да би сусрет Макартија са тајванском председницом „у било ком својству“ веома повредио осећања кинеског народа, послао погрешан сигнал „тајванским сепартистичким снагама“ и утицао на политичке односе Кине и САД, преноси Ројтерс.
Кинески конзулат тврди да боравак Цаи Инг-вен у САД није могуће означити за „транзит“ на путу према земљама Средње Америке и да тајванска председница жели да „приреди политички шоу“.
Макарти игнорише поуке из грешака прошлости, наводи конзулат, алудирајући на посету тадашње председавајуће Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси Тајвану, у августу прошле године
„Овај сусрет не би допринео миру, безбедности и стабилности у региону, овај сусрет није у заједничком интересу кинеског и америчког народа“, закључује се у саопштењу. Кевин Макарти би сутра у Калифорнији требало да се састане са Цаи Инг-вен, а САД тврде да је у питању уобичајена пракса и да Кина нема разлог да претерано реагује на овај састанак.
Министарство спољних послова Тајвана је означило кинеске критике за апсурдне и додало да Тајпеј неће попутити пред притисцима Пекинга.
Putin posthumno odlikovao vojnog izveštača Vladlena Tatarskog

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Кина: Састанак Макартија са председницом Тајвана утицао би на односе са САД се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.