Италија против меса из лабораторије

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Apr.2023, 08:42

Италија против меса из лабораторије

Италијанска влада одобрила је нацрт закона о забрани производње и употребе хране и хране за животиње узгојене у лабораторији. Циљ је да се заштити пољопривредно-прехрамбено наслеђе земље, рекао је министар пољопривреде те земље. Фото: Unsplash/edsonsrdz Ако предлог усвоји парламент, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << италијанској индустрији неће бити дозвољено да производи храну или храну за животиње „од ћелијских култура или ткива животиња”, наводи се у закону, а преноси „Јуроњуз”.
„Лабораторијски производи, према нашем мишљењу, не гарантују квалитет, благостање и заштиту наше културе, наше традиције”, рекао је министар Франческо Лолобриђида, високи члан десничарске партије Браћа Италије. Актуелна администрација обећала је да ће заштитити италијанску прехрамбену индустрију од технолошких иновација које се сматрају штетним и преименовала је Министарство пољопривреде у Министарство за пољопривреду и прехрамбени суверенитет.
Предлог закона предвиђа да свако ко прекрши нови закон може бити кажњен новчаном казном до 60.000 евра, чиме губи право на јавно финансирање до три године.
Фабрике у којима се дешавају прекршаји могу да буду и затворене. Предложени закон долази након низа владиних уредби којима се забрањује употреба брашна добијеног од инсеката, као што су цврчци и скакавци, у пици или тестенини. Италијанска влада жели да јасне етикете буду стављене на све производе који су направљени од брашна инсеката.
Према истраживању, 84 одсто Италијана је против хране узгојене у лабораторији, пише италијански прехрамбени магазин „Италија а тавола”.
Ипак, како се истиче, иницијатива за забрану хране узгојене у лабораторији наљутила је организације које подржавају развој пољопривредних производа „базираних на ћелијама” широм Европе, као и групе за права животиња.
Европска агенција за безбедност хране (ЕФСА) раније је саопштила да би се пољопривреда заснована на ћелијама, као што је узгајано месо, „могла сматрати обећавајућим и иновативним решењем за здраве и еколошки прихватљиве прехрамбене системе”.
Evropska banka za obnovu i razvoj ulaže milijardu evra u zelene programe zemalja EU

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Италија против меса из лабораторије се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.