Европска банка за обнову и развој улаже милијарду евра у зелене програме земаља ЕУ

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Apr.2023, 08:34

Европска банка за обнову и развој улаже милијарду евра у зелене програме земаља ЕУ

ЕУ Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) мобилисаће више од 1,1 милијарде евра директних инвестиција или улагања преко финансијских посредника како би помогла земљама Еуропске уније (ЕУ) у које Банка улаже да остваре пун зелени потенцијал, побољшају одрживост и смање утицај >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << штетних гасова на животну средину. Фото: Unsplash/sahandxo Одбор за улагања ИнвестЕУ одобрио је гаранције у вредности до око 150 милиона еува за прве операције ЕБРД, у оквиру уговора о гаранцијама ИнвестЕУ вредног до 450 милиона евра између Еуропске комисије и ЕБРД-а.
Ново финансирање подстакнуће зелена и одржива улагања у комунални, саобраћајни и енергетски сектор како би се одговорило на изазове заштите животне средине.
Такође ће подржати успешан програм ЕБРД „Зелени градови”, који је активан у више од 50 урбаних подручја како би се убрзала њихова зелена транзиција, преноси Танјуг.
Средства ће бити коришћена и за опоравак од кризе изазване пандемијом ковида-19 и решавање недостатака у инфраструктури, а побољшаће и конкурентност и социоекономско приближавање земаља ЕУ с другим државама чланицама. Финансијске институције у тим земљама даваће зајмове за финансирање улагања у одрживи саобраћај, енергетску ефикасност, обновљиве изворе енергије и стамбене зграде.
То ће допринети уштеди енергије и смањењу емисије угљен-диоксида у грађевинарству и саобраћајном сектору.
Ново финансирање ће помоћи и у решавању енергетске кризе изазване ратом у Украјини.
Koka-Kola daje 25 stipendija od po 2.000 evra studentima u Srbiji

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Европска банка за обнову и развој улаже милијарду евра у зелене програме земаља ЕУ се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.