Наредних дана се очекује рекордна количина снега

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Apr.2023, 07:30

Наредних дана се очекује рекордна количина снега

Наредних дана очекује се рекордна количина снега, који се очекују у току ноћи на целој територији Србије, а најинтензивније ће бити у другом делу ноћи, ујутро и пре подне, због чега је издато упозорење најјачег, црвеног степена, рекао је данас метеоролог Слободан Совиљ. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Танјуг/Фото Ста/Нађа Подобник
Он је за Танјуг прогнозирао да ће у том периоду бити између 10 и 30 центиметара снега у нижим пределима, а на планинама и до 50 центиметара.

На планинама ће, према његовој прогнози, дувати јак северни и северозападни ветар, што ће довести и до снежних наноса.
„У Београду се очекује између 10 и 20 центиметара снега, а у вишим пределима града и преко 30, што значи да ће бити обарани рекорди и то не само у главном граду, него и широм земље, када је реч о количини снега за ово доба године“, нагласио је метеоролог.
Истакао је да досадашњи рекорд датира од 7. априла 2021. године када је било 10 центиметара, а снег се задржао само један дан. „У Београду се снежни покривач формира једном у десет година, па је неуобичајено да се тако нешто догађа у року од две године“, рекао је он и напоменуо да је, рецимо, рекорд на Копаонику за ово доба 160 центиметра.
Совиљ истиче да овакве количине влажног снега никако нису уобичајене.
„Зато нам је сада прилика да прогнозирамо нешто што се од почетка метео мерења у последњих 150 година није догодило“, поручио је он.
Истакао је да су обилне падавине већ почеле на југу земље, а током ноћи премештаће се ка централним и северним деловима земље, па ће на снази у наредним сатима бити наранџасти метео-аларм, који подразумева од 20 до 40 литара кише по метру.
Додао је да ће снег ослабити сутра поподне, али потпуни престанак очекује се у среду. „Од четвртка биће могућа појава мраза при самом тлу где ће температура пасти и до минус 4, 5, док ће за дане викенда максимално ићи до до 10-11 степени, а тек након 15 априла уследиће пораст температура на око 20 степени, али време ће и даље бити нестабилно“, најавио је метеоролог.
Вучић: Потребан нам је већи раст, морамо да будемо још марљивији

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Наредних дана се очекује рекордна количина снега се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.