Зеленски: Кијев никада неће опростити злочинцима из Буче

Izvor: GradskeInfo.rs, 31.Mar.2023, 11:00

Зеленски: Кијев никада неће опростити злочинцима из Буче

Украјинци данас обележавају прву годишњицу ослобађања града Буча од руске војске, а председник Украјине Володимир Зеленски рекао је да Кијев никада неће опростити одговорнима за, како наводи, злочине у том граду. Фото: Танјуг/AP Photo/Felipe Dana Украјинске снаге повратиле су Бучу и >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Ирпин код Кијева крајем марта прошле године, а међународни истражитељи сада сакупљају доказе у тим и осталим градовима у којима су, како тврде украјинске власти, руске трупе починиле велике злочине, пренео је Ројтерс.
Русија негира те оптужбе, а након што је Украјина преузела контролу над Бучом, у јавности су се појавиле фотографије тела на улицама.
Кијев тврди да су руске снаге држале град 33 дана, и да је за то време убијено 1.400 људи, укључујући 37 деце. „Више од 175 људи је пронађено у масовним гробницама. Сведоци смо 9.000 руских ратних злочина. Данас је 365. дан откако је Буча опет слободна“, рекао је Зеленски.
Генерална секретарка Савета Европе Марија Пејчиновић Бурић изјавила је данас да се данас „обележава годину дана откако су руске снаге починиле ужасне злочине у Бучи и Ирпину“. „Ови злочини ће заувек остати у колективном сећању Европе. Док се руска агресија наставља, остали украјински градови се суочавају са сличним злочинима. Ово неће проћи некажњено. Починиоци морају бити приведени правди, неће бити мира док се одговорни не изведу пред лице правде. Савет Европе ће, у сарадњи са Украјином, учинити све да се спроведе компензација жртвама и да одговорни изађу пред суд“, навела је Пејчиновић Бурић у саопштењу.
Salvini: Francuska odbija migrante, ali zadržava teroriste

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Зеленски: Кијев никада неће опростити злочинцима из Буче се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.