Плате хирурга зависиће од тежине и броја операција

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Feb.2023, 22:06

Плате хирурга зависиће од тежине и броја операција

Лекари који мало раде имаће нижу зараду од медицинских сестара. За око две недеље биће завршен правилник по коме ће се тачно знати колико који лекар мора да обави прегледа или операција на основу чега ће моћи да прими плату. То значи да ће „бели мантили” имати норме које ће морати >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да испуне уколико желе да добију зараду у државној здравственој установи у којој раде. Фото: Pixabay/sasint Др Мирсад Ђерлек, државни секретар Министарства здравља каже да су они пре два месеца урадили анализу. Утврдили су да лекар који уради три операције месечно добија исту плату као онај који обави 20 интервенција, што није допустиво.
– Увидели смо да има лекара који за годину дана обаве 30 операција, а неки по 280. То не можемо да допустимо. Пацијенти су зато незадовољни и постоје листе чекања. Дешава се и да неки лекар дневно уради описе свега пет снимака с магнетне резонанце, па жури да ради тај посао приватно. Немамо ништа против да иду да раде поподне приватно. Нека у својој смени у државној установи ураде, на пример, 20 описа снимака. Још нисмо завршили све правилнике. Морају да се ураде за интернисте и лекаре других специјалности. Па ћемо за неке две недеље изаћи с предлогом норми – наглашава др Ђерлек.
Наш саговорник напомиње да су у случају хирурга поделили операције по тежини посла који лекари обављају.
Овај план бодовања и плаћања лекара по учинку лекарска струка није добро дочекала. Има и оних који сматрају да Министарство здравља и министарка професор др Даница Грујичић раде одличну ствар за српско здравство увођењем ових новина. Сматрајући да је то једини начин да се одвоји „жито од кукоља”.
Др Драшко Карађиновић, из Удружења „Доктори против корупције”, каже да министарки треба дати подршку јер је то почетак увођења добрих системских закона у здравству.
U pripremi nove penzionerske kartice za celu Srbiju-upotreba od 1.oktobra

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Плате хирурга зависиће од тежине и броја операција се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.