Норвежани сменили Русе са врха трона

Izvor: GradskeInfo.rs, 09.Feb.2023, 09:58

Норвежани сменили Русе са врха трона

Новешки Equinor је 2022. годину закључио с највећом добити откада је основан. Тиме се придружио низу компанија које су известиле о рекордним резултатима захваљујући снажном расту цена гаса и нафте. Фото: Unsplash/envisual Equinor је остварио нето добит 28,7 милијарди долара и била је троструко >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << већа него у 2021. и највиша откада је компанија основана. Прилагођена оперативна добит удвостручена је у поређењу с годином раније, поскочивши на рекордних 74,9 милијарди долара. Претходни рекорд из 2008. године износио је 36,2 милијарде долара, а произишао је из рекордне цене нафте из Северног мора.
Компанија у већинском власништву норвешке државе истиснула је прошле године руски Гаспром с позиције водећег снадевача Европе природним гасом у условима оштећених гасовода и западних санкција Русији због рата са Украјином. Equinor је прошле године произвео два одсто мање нафте и гаса него у 2021. години, укупно 2,04 милиона барела еквивалента нафте дневно, али у овој години очекује повећање производње за три одсто.
Производња гаса на пољима у матичној Норвешкој порасла је прошле године осам одсто док се производња нафте смањила за шест одсто, показује Equinor пословни извештај.
Компанија већину добити остварује у Норвешкој где нафтне компаније плаћају порез по стопи од 78 одсто. Напомињу да ће за 2022. платити рекордних 49,9 милијарди долара пореза. У 2023.
Equinor очекује капиталну потрошњу у распону од 10 до 11 милијарди долара, више-мање у складу с досадашњим планом.
Подигли су пак процену потрошње у следеће три године, с 12 милијарди на 13 милијарди долара годишње.
Igračke čine petinu povučenih nebezbednih proizvoda u EU

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Норвежани сменили Русе са врха трона се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.