Ово острво у нашој земљи крије сорту грожђа јединствену у Европи

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Feb.2023, 16:00

Ово острво у нашој земљи крије сорту грожђа јединствену у Европи

Стара Тиса, која осим што је по својој дужини од 24,5 km највећи регулисани меандар који је 1858. године одвојен од реке Тисе у нашој земљи, данас представља и парк природе који повезује воду и копно на коме се управо и налази Бисерно острво. Фото: Pixabay/Couleur Бисерно острво се простире >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << на површини од око 980 ha земљишта, а посебно је познато је по великим површинама под воћњацима и виноградима, одакле потиче и познато ,,краљевско“ вино мускат Крокан, које успева само на овом локалитету.
Дворац грофа Гедеона Рохонција који се такође налази на Бисерном острву изграђен је крајем 19. века, а данас представља споменик културе, при чему главни печат дворцу свакако даје близина Тисе и виногради. Постоји и легенда која каже да је управо гроф Рохонци из Алжира донео винову лозу коју је засадио на Бисерно острво, где се она једино до данас и одржала у Европи.
Фото: Wikimedia Commons/Bojan Kojičić Ово подручје које се налази на територији општина Бечеј, Нови Бечеј и Жабаљ проглашено је заштићеним на основу локалне Одлуке о заштити парка природе ,,Стара Тиса код Бисерног острва“ 2008. године. Међутим, у току је ревизија заштите овог подручја која подразумева повећање укупне површине под заштитом и проглашење парка природе за подручје од покрајинског значаја II категорије.
Темељна вредност због чега је Стара Тиса код Бисерног острва стављена под заштиту огледа се у очуваном мозаику водених и влажних станишта са богатим живим светом. Овде је уточиште пронашло 166 врста птица, више од 100 биљних врста, 23 врсте риба, 7 врста водоземаца, 3 врсте гмизаваца и значајан број сисарских врста. Најзначајнија вредност парка природе је бели локвањ који се налази на листи природних реткости Србије.
Назив ,,бисерно“ ово подручје је добило због такозванох тиских бисера, јер осим што поседује јединствену сорту грожђа острво је богато и једном аутохтоном сортом диње која носи назив ,,тиски бисер“, и која је још у време грофа Рохонција служила за извоз у већину европских држава.
Фото: Wikimedia Commons/Saskafotosaska Услед богатог рибљег фонда ово заштићено подручје представља и омиљено место за риболовце, али не оставља равнодушним ни оне, који ту долазе са циљем да уживају у посматрању природног богатства, представника живог света и упечатљивих предела или ради одмора и рекреације.
Центар за посетице се налази уз прилазни пут из Бачког Градишта, на страни Бисерног острва, где посетиоци могу да се информишу о садржају и вредностима подручја, док је еко-стаза трасирана у дужини од 22 km уз саму границу заштићеног подручја.
Фото: PrtSc/Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине Овај парк природе поседује и осматрачницу за птице која је смештена уз обалу Старе Тисе, на локалитету Горњи рит, са које се пружа видик на простране влажне ливаде и пашњаке на северној страни заштићеног подручја, на колоније чапљи и корморана на бечејском рибњаку, као и на предивни пејзаж слива Старе Тисе.
Znate li gde se u našoj zemlji nalazi populacija jedne od najređih ptica na svetu?

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ово острво у нашој земљи крије сорту грожђа јединствену у Европи се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.