Намирнице које су богате витамином Д

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Feb.2023, 16:00

Намирнице које су богате витамином Д

Мудро је да се запитате да ли ваше тело добија довољно витамина Д, есенцијалног хранљивог састојка за ваше благостање. Витамин Д се назива ‘витамин сунца’ јер се ствара у телу када је ваша кожа изложена УВ зрацима. Такође се налази у додацима исхрани и природно у одређеним намирницама. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Pixabay/lassso Маснa рибa Маснe рибe, укључујући лососа, туњевину, скушу и сардине, богат су извори витамина Д. Сабљарка и шкампи су такође добра опција. Америчко удружење за срце препоручује да једете масну рибу богату омега-3 масним киселинама најмање два пута недељно за здравље кардиоваскуларног система.
Печурке Да бисте повећали ниво витамина Д, једите више печурака. Оне су заправо један од ретких извора витамина Д у потпуности на биљној бази. Дивље печурке су посебно добар избор. Одличне су сецкане на салату или пржене на маслиновом уљу као прилог.
Јаја и сир Према Берману, жуманца и сир могу да обезбеде одређене количине витамина Д, али не толико као риба или печурке. Припремите омлет или фритају са сиром за здрав двоструки погодак.
Млеко и млечни производи Неке уобичајене намирнице су такође обогаћене витамином Д како би нам помогле да добијемо довољно у исхрани. Млеко је добра опција. Скоро свако млеко које нађемо на полицама продавница је обогаћено витамином Д, а ако више волите биљно млеко, изаберите оно обогаћено. Такође можете пронаћи житарице и јогурт обогаћене овим кључним хранљивим састојцима.
Да ли вам је потребан додатак витамина Д? Сасвим је уобичајено да људи размишљају о суплементацији витамином Д како би задовољили своје потребе, али је тешко одредити личне потребе вашег тела за овим витамином. Оно што се сматра оптималним нивоом витамина Д је донекле контроверзно. Неке медицинске установе сматрају да су недостаци витамина Д прецењени, док други сматрају да су потцењени када је у питању одрасла популација. Сви треба да дамо приоритет здравим изворима хране како бисмо задовољили наше потребе за витамином Д. Међутим, ако откријете да вам још увек недостаје витамина Д, можда ћете желети да разговарате са својим лекаром и размислите о додатку витамина Д, посебно у зима месецима.
Koliko je zdravo ujutro popiti sok od narandže?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Намирнице које су богате витамином Д се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.