Препознајте да ли болујете од полицистичних јајника и које су превенције!

Izvor: GradskeInfo.rs, 02.Feb.2023, 16:56

Препознајте да ли болујете од полицистичних јајника и које су превенције!

Синдром полицистичних јајника, заправо, називамо синдромом јер истовремено показује већи број симптома. Многе жене болују од овог синдрома, а да нису ни свесне, због тога смо консултовали Страхињу Марковића, саветника за исхрану и суплементацију који помаже женама да реше >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << овај проблем путем здравије исхране, како би нас мало приближније упознао са овом проблематиком. Фото: Pexels/Nadezhda Moryak Како да препознамо да имамо проблем са полицистичним јајницима?
Синдром полицистичних јајника (PCOS) је комплексан здравствени поремећај. Тачан узрок је за сада непознат. Да би се дијагностиковао морају се приказати бар два од три најучесталија случаја: нередовна менструација, висок ниво андрогених хормона или појава цисти на јајницима.
По којим симптомима можемо препознати да имамо висок ниво андрогених хормона?
Због високог нивоа андрогених (мушких) хормона долази до појаве акни, пораста маљавости поготово у пределу лица и до губитка косе.
Да ли пуно жена данас болује од синдрома полицистичних јајника?
По неким истраживањима, 6 – 8% жена поседује овај синдром.
 







View this post on Instagram

















 
A post shared by Strahinja Markovic (@straja_markovic)


Шта све може да нам оболи уколико имамо проблема са овом болешћу?
Одређена медицинска стања су веома повезана са синдромом, па тако гојазност (40 – 85% жена са синдромом) веома нарушава генерално здравље и са собом носи још последица попут дијабетеса, инсулинске резистенције, дислипидемије, ноћне апне, масне неалколохоличарске јетре, депресије и анксиозности, а могући су и поремећаји плодности па чак и рак материце.
Шта највише изазива обољење од овог синдрома?
Већи ризик за синдромом изазивају гојазност, инсулинска резистенција, превремени улазак у пубертет. Као што можемо да видимо, подједнако су битни унутрашњи (генетски) и спољашњи фактори.
Шта је најбоља превенција у борби са синдромом полицистичних јајника?
У борби са синдромом вам може помоћи исхрана. Исхрана треба да буде богата здравим материјама, попут немасних протеина, влакнастог поврћа, здравих масти, житарицама и махунаркама. И ако је квантитет битан, предност бих дао квалитету. Наравно, ако имате полицистичне јајнике најбоље би било да се обратите доктору и да не радите ништа на своју руку.
Šta nasleđujemo od očeva, a šta od majki?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Препознајте да ли болујете од полицистичних јајника и које су превенције! се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.