Урсула фон дер Лајен и Жозеп Борељ допутовали у Кијев на самит Украјина-ЕУ

Izvor: GradskeInfo.rs, 02.Feb.2023, 10:39

Урсула фон дер Лајен и Жозеп Борељ допутовали у Кијев на самит Украјина-ЕУ

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и високи представник за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозеп Борељ допутовали су данас у Кијев где ће присуствовати самиту Украјина-ЕУ. Фото: Танјуг/AP Photo/Virginia Mayo „Лепо је вратити се у Кијев. Ово је мој четврти долазак од инвазије >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Русије. Овог пута, са мојим тимом комесара“, написала је Фон дер Лајен у објави на друштвеној мрежи Твитер.
Додаје да је у Кијев допутовала како би показала да „ЕУ стоји уз Украјину чврсто као и увек“, и како би додатно продубила подршку и сарадњу Украјине у ЕУ.
„Стигао сам у Кијев да пренесем поруку подршке ЕУ свим Украјинцима који бране своју земљу“, стоји у поруци коју је на Твитеру објавио Борељ уз фотографију са железничке станице у Кијеву након што је изашао из воза.
Наглашава да је помоћ ЕУ Кијеву достигла 50 милијарди евра од почетка рата, да је Европа уз Украјину од првог дана сукоба и да ће у будућности стајати уз народ украјине, до „победе“.
Више десетина највиших званичника ЕУ стигло је у данас у Кијев са обећањима о већој војној, финансијској и политичкој помоћи, преноси Ројтерс.
Највиши чланови извршне Европске комисије ЕУ данас ће се састати са својим колегама у украјинској влади.
Председник Европског савета Шарл Мишел и Урсула фон дер Лајен састаће се сутра са председником Украјине Володимиром Зеленским.
Сутрашњи самит Украјина-ЕУ први је скуп високог формата у украјинској престоници од почетка рата 24. фебруара 2022. године.
Током састанака предвиђени су разговори о слању додатне војне помоћи Украјини, побољшању приступа украјинских производа тржишту ЕУ, помоћи Украјини у покривању енергетских потреба, увођењу нових санкција Русији, кривичном гоњењу руководства у Москви због ратних злочина и другим темама.
Matvijenko: Rusija spremna za razgovore ako Ukrajina pokaže iskrenu volju

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Урсула фон дер Лајен и Жозеп Борељ допутовали у Кијев на самит Украјина-ЕУ се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.