Сутра изрицање жалбене пресуде Хиснију Гуцатију и Насиму Харадинају

Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Feb.2023, 13:16

Сутра изрицање жалбене пресуде Хиснију Гуцатију и Насиму Харадинају

Апелациони суд Специјализованих већа Косова са седиштем у Хагу сутра треба да изрекне другостепену пресуду бившем председнику и потпредседнику Удружења ветерана бивше ОВК Хиснију Гуцатију и Насиму Харадинају због ометања рада тужилаштва и застрашивања сведока у другим >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << поступцима пред тим судом. Фото: WikimediaCommons/Elekes Andor Након поступка по жалбама, ова пресуда ће бити објављена сутра на јавној седници у 14.00 часова.
Првостепеном пресудом Гуцати и Харадинај су због одавање заштићених информација, објављивањем посебних докумената осуђени на по четири и по године затвора и новчану казну од 100 евра. Ово је била прва пресуда Специјализованих већа Косова (СВК) са седиштем у Хагу, након њиховог оснивања одлуком косовске скупштине 2014. године.
Све оптужбе против Гуцатија и Харадинаја повезане су са поступцима који се воде пред СВК, укључујући истраге Специјализованог тужилаштва, наводи се у оптужници која их терети за ометање рада тог тужилаштва, одмазду према сведоцима и њихово застрашивање и повреду тајности поступака.
У оптужници се наводи да су од краја априла до септембра 2020. године Гуцати и Харадинај давали јавне изјаве у којима су оптуживали сведоке који сарађују са тужилаштвом, да су лажови, колаборационисти и издајници. Гуцати је, према речима судије, осуђен на јединствену казну од четири и по године, у које се укључује време проведено у притвору и новчану казну од 100 евра, истоветно као и Харадинај.
Гуцати и Харадинај су се теретили за кривична дела против спровођења правде, односно за ометање службених лица у вршењу службене дужности, застрашивање сведока, освету и нарушавање тајности поступка.
Тужилаштво је током суђења инсистирало на томе да су њих двојица имали за циљ да наруше углед Специјалног суда, те да ометају његов рад.
Гуцати и Хардинај су ухапшени септембра 2020. године због сумње да су на три конференције за штампу неовлашћено открили поверљиве судске информације.
Гуцати и Харадинај су се изјаснили да нису криви, а током суђења су инсистирали на ставу да нису починили никаква кривична дела.
Vučić: Odgovaraću svima na sednici Skupštine, iako neki dolaze zbog samopromocije

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Сутра изрицање жалбене пресуде Хиснију Гуцатију и Насиму Харадинају се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.