Пејић: Не дизати панику због тзв. кидс дроге, родитељи да разговарају са децом

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Jan.2023, 18:48

Пејић: Не дизати панику због тзв. кидс дроге, родитељи да разговарају са децом

Стефан Пејић из невладине организације „Регенерација“ данас је поводом информација у јавности о појави такозване дечије дроге рекао да не треба дизати панику, а родитељима поручио да разговарају отворено са својом децом и да се обрате надлежним институцијама ако на нешто >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << посумњају. Фото: Unsplash/Colin Davis Пејић је за Танјуг рекао да дизање панике постављањем фотографија на друштвеним мрежама и називањем нечега „дечјом дрогом“, за шта конкретно не постоји потврда надлежних институција као што је Министарство унутрашњих послова, ограничава простор за отворен разговор са децом и отвара простор за продубљивање већ нетачне информације.
Он је додао и да се на фотографијама виде кесице за чај и да се не може знати шта се у њима конкретно налази.
„‘Снус’ који је такође ‘пронађен’ је врста дувана за жвакање у кесици. То није нова појава, већ дуже време се прича о томе да су млади почели више да га користе, посебно у основним школама“, рекао је Пејић.
Наслови који су се протеклих дана појавили у медијима говоре о „кидс дроги“, а Пејић каже да не постоји објашњење зашто би нешто било названо „дечјом дрогом“ осим зато што је пронађено код деце школског узраста. „Називати нешто дечјом дрогом, и да је то нешто 15 пута јаче од екстазија, а да нисамо добили никакву информацију полиције да је нешто слично нађено или да се дефинитивно зна да је то одређена дрога је просто дизање панике“, сматра Пејић.
Он напомиње да су родитељи уплашени и да је то оправдано, али наглашава да је пре свега потребно проверити информације и имати отворен разговор са дететом.
„Најгора могућа опција је да у паници не постоји простор за разговор између деце и родитеља. У случају да дође до неког проблема или се нешто деси родитељи треба да буду прва особа којој ће се дете обратити“, указао је Пејић.
Он родитеље упућује на надлежне институције, уколико код своје деце пронађу нешто што им може пробудити сумњу, како би пре свега били сигурни о чему је реч, а онда добили и информације како да поступају. „Уколико постоје одређене сумње, постоје институције које се тиме баве. Било коју врсту сумње треба пријавити, да буду сигурни да ли је у питању дрога, која дрога, затим да се нађе одакле је то дошло и какви су ризици. Свакако и како да поступе даље у том случају“, објаснио је Пејић.
Он је нагласио да је отворен разговор са дететом први корак, да родитељ треба да има отворен приступ, без осуде, јер се у том случају дете удаљава од родитеља и наставља нежељено понашање у тајности.
Такође, додаје Пејић, за помоћ у том приступу као и основне информације, родитељи се могу обратити свакој организацији која ради са младима и децом или надлежној институцији.
„Родитељи нас већ дуже време зову, посебно када су овакве ствари у питању. Често добијамо и позиве родитеља којима је дете у неким специфичним годинама за таква интересовања и плаше се да ће почети да користи одређене супстанце“, објаснио је Пејић.
У оквиру њихове организације, додаје, постоји и вршњачка подршка и едукација, где млади могу да поставе питања или се пожале на проблем који је везан за коришћење супстанци, као и болести зависности, безбедност у ноћном животу и слично, а све потпуно анонимно и бесплатно. „Радимо преко ‘Зума’, не морају да укључују своју камеру, микрофон. Једина потребна информација је шта они раде и које су њихове бриге. А онда да нађемо начин на који ми можемо да им помогнемо, одговоримо на одређена питања и да их упутимо на неку другу огранизацију или услугу“, рекао је Пејић.
Поводом информација да су се на тржишту у Србији појавиле психоактивне супстанце у облику жвака, тзв. кидс дрога и „снус“, Министарство унутрашњих послова саопштило је пре неколико дана да полицијски службеници у претходном периоду нису пронашли тзв. кидс дрогу, а разне дроге у облику разнобојних таблета које подсећају на бомбоне се, како кажу, појављују већ деценијама.
За „снус“ наводе да је дувански производ, а не дрога.
Из МУП-а истичу и да полицијски службеници посебно прате безбедносну проблематику у школама и у зони школа и да сваку супстанцу за коју посумњају да је дрога одузимају и саљу на даљу проверу.
Vučić: Potreban nam je mir, normalan život za sve građane, dalji rast i razvoj

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Пејић: Не дизати панику због тзв. кидс дроге, родитељи да разговарају са децом се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.