Малага: Сунчани дом Пабла Пикаса

Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Jan.2023, 21:59

Малага: Сунчани дом Пабла Пикаса

Уколико ове године будете у могућности да посетите један шпански град, а притом сте љубитељ уметности, нека то буде – Малага. Овај медитерански град на југу Шпаније има више од 300 сунчаних дана годишње, а осим оближњих рајских плажа и значајних историјских споменика, познат >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је и као родни град једног од најзначајнијих сликара у историји – Пабла Пикаса, бескрајно оригиналног креатора сликарског правца кубизам. Фото: Pixabay/juliasorokina Ова 2023. година није случајно посебна за Малагу – у њој се обележава педесетогодишњица од смрти Пикаса – једног од њених најславнијих локалаца. Иако је Пикасо у шестом највећем граду Шпаније провео само првих десет година свог живота, веза између њега и Малаге је нераскидива.
Кућа на рубу старог града у којој је славни уметник рођен 25. октобра 1881. године претворена је у музеј “Пикасове родне куће”, а од јуна до октобра ће угостити потпуно нову изложбу, својеврсну ретроспективу Пикасове безмало осам деценија дуге каријере: “The Ages of Picasso”. Након што се 1891. године преселио у Коруњу у Галицији, Пикасо се у Малагу враћао лети у неколико наврата, када је настао његов чувени портрет тетке Пепе, сада изложен у његовом музеју у Барселони.
Фото: Unsplash/Quinoal У непосредној близини Пикасове родне куће налази се и Музеј Пикасо, који ове године обележава још један јубилеј – двадесет година од оснивања. Музеју су чланови Пикасове фамилије донирали близу 300 његових радова, а осим завидне колекције сама зграда музеја, пажљиво реновинарана ренесансна палата Буенависта из 16. века је вредна посете.
Нека од најзначајнијих дела које припадају колекцији су портрет Пикасове сестре Лоле, те портрети његових муза Жаклине и Доре Мар. Музеј ће поводом дуплог јубилеја од маја до септембра представити нову изложбу под називом “Пикасо: Материја и тело”.
У старом центру Малаге бројне су локације које је Пикасо посећивао, те постоје организоване пешачке туре које воде туристе стопама славног уметника. Од Сантиагове цркве у којој је крштен одмах по рођењу и у којој су се његови родитељи венчали, па до школе лепих уметности у којој је предавао његов отац Хозе, а син га је често пратио. Хозе је уједно био и први Пикасов учитељ сликарства, будући да је синовљев таленат препознао врло рано. Још једно здање обележило је Пикасово детињство: “Малагета” арена у којој је са оцем ишао да гледа борбе вештих андалузијских матадора са биковима. Касније су кориде постале један од значајних мотива у његовим радовима.
Фото: Shutterstock/lucamarimedia У Малаги, разумљиво, постоји и бронзана статуа посвећена славном сликару: Пикасо, мало већи од своје стварне величине, седи на мермерној клупи са нотесом и оловком. Статуа се налази у непосредној близини уметникове родне куће, а откривена је 2008. године.
Ипак, далеко од тога да се чари Малаге данас своде само на Пикасову уметност. До пре нешто мање од две деценије, град није био ни упола инстересантан као данас те су га туристи заобилазили и давали предност оближњој Марбељи. Ипак, добра стратегија развоја, промишљене инвестиције и паметне политичке одлуке трансформисале су га на спектакуларан начин.
Фото: Pixabay/Alfcermed Лука је радикално измењена те данас представља привлачно и пријатно шеталиште са разноврсним садржајима, у граду су се отворили бројни музеји и уметничке галерије, а ноћна сцена сада може да парира оној у Мадриду.
Фото: Shutterstock/Gingerst Када се ради о храни, предњаче укусни тапаси заливени слатким локалним вином. Малага располаже и бројним зеленим површинама, а најинтересантнији становници њених паркова су весели зелени папагаји који радо “комуницирају” са пролазницима.
Аутор текста: Н. К.
Pariz: Bezvremenska prestonica svetlosti

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Малага: Сунчани дом Пабла Пикаса се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.