Руски брод који је истраживао на Антарктику, пристао у Јужној Африци уз протесте

Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Jan.2023, 15:11

Руски брод који је истраживао на Антарктику, пристао у Јужној Африци уз протесте

Руски истраживачки брод који је био у потрази за нафтом и природним гасом на Антарктику данас је пристао у Јужној Африци након протеста активиста за заштиту животне средине који наводе да операцијама у том региону крше уговор о забрани истраживања минерала. Фото: Pixabay/jcrane Неколико >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << чланова групе „Побуна против изумирања“ држало је транспаренте на којима је писало „Даље руке од Антарктика“ када је јутрос истраживачки брод „Академик Александар Карпински“ стигао по плану у луку у Кејптауну, пренео је Ројтерс.
Раније ове недеље неколико десетина демонстраната из Гринписа и Побуне против изумирања, демонстрирали су у луци, истичући да су бродска сеизмичка истраживања на Антарктику претња за морски живот на том подручју и да крше међународни споразум из 1958. године. Амандман на Уговор о Антарктику који је потписало 55 земаља из 1998. године, чије су потписнице и Русија и Јужна Африка, забрањује сва истраживања и вађење минерала у том региону.
РосГео, државна руска истраживачка компанија која је оператор брода „Академик Александар Карпински“, саопштила је да спроводи истраживање у руском делу Антарктика од 1970. године за угљоводоником.
На сајту РосГеа, потенцијал угљоводоника у тој области се процењује на око 70 милијарди тона.
Završnica predsedničkih izbora u Češkoj, rezultati popodne

Преузмите андроид апликацију.
 
Чланак Руски брод који је истраживао на Антарктику, пристао у Јужној Африци уз протесте се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.