Имунолози: Неопходна вакцинација против ковида, грипа и малих богиња

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Jan.2023, 15:51

Имунолози: Неопходна вакцинација против ковида, грипа и малих богиња

Тренутна епидемиолошка ситуација релативно је повољна на територији Београда и задовољавајућа на територији Србије, а у последње две недеље дошло је и до пада заражених корона вирусом, саопштио је др Владан Шапоњић из Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Батут“, на конференцији која се бавила темом примене бивалентне вакцине против ковида, а и појавом малих богиња у Србији. Фото: Pixabay Он је подсетио да ми од пре неколико дана имамо и другу бивалентну вакцину, која би до данас требало да буде доступна свим домовима здравља. Вакцину било ког произвођача, како је подсетио, могу да приме све особе старије од 12 година, с тим да је код оних који су већ примили неку од доза вакцине, прошло најмање три месеца.
Проф. др Милош Марковић из Инситута за микробиологију и имунологију Медицинског факултета, објаснио је да је изузетно важно да грађани приме бивалентну вакцину, посебно они са слабијим имуним системом, као и они који су непосредно угрожени природом посла.
„Све вакцине против ковида су предвиђене да спрече јаче симптоме, и у могућности су да од 70 до 80 одсто популације заштите од хоспитализације“, нагласио је професор Марковић. Др Емина Милошевић са Медицинског факултета каже да су пацијенти који болују од хроничних болести, посебно кардиоваскуларних, приоритет за вакцинацију, као и да је вакцина и за њих потпуно безбедна.
Доктори апелују на оне који се нису вакцинисали ни против сезонског грипа, да то ураде како би спречили ширење заразе. Професор Марковић је навео податке према којима је грип озбиљна претња, и додао да тај вирус ове сезоне има велику активност, док нам подаци на светском нивоу говоре да је нпр. у Америци број хоспитализација усред грипа ове године на рекордном нивоу.
Он објашњава да је најбитнија разлика између ковида и грипа што код деце ковид није толико учестао, док је грип прилично чест, и да посебно кружи по школама. Др Драгослав Поповић из Удружења за јавно здравље Србије каже да је изузетно важно да обратимо пажњу на педијатријске вакцине које су ту да пруже заштиту дечјој популацији од морбила, како се не би поновило искуство из 2017. године, када је регистрован велики број заражене деце.
Доктори апелују да деца која нису примила дозу ММР вакцине, треба одмах да се јаве педијатру и закажу вакцинацију.
Шапоњић је као пример нагласио озбиљност ситуације у Смедереву, где је закључно са данашњим даном укупно 15 особа заражено малим богињама. Та епидемија је, како наводи, и даље локалног типа и сви заражени припадају истом ланцу заразе.
Када је реч о примени ХПВ вакцине, др Шапоњић каже да том заштитом од хуманог папилома вируса могу бити вакцинисана сва деца од 9 до 19 година о трошку Фонда, док за оне старије, вакцина још није бесплатна.
Selaković zahvalio Japanu na donaciji vozila za osobe sa invaliditetom

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Имунолози: Неопходна вакцинација против ковида, грипа и малих богиња се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.