РЦ Рума: Здравствено стање озиме пшенице и јечма

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Dec.2022, 14:52

РЦ Рума: Здравствено стање озиме пшенице и јечма

На терену РЦ Рума усеви озиме пшенице и јечма се зависно од рокова сетве и примењене агротехнике налазе у различитим фазама развоја листова или бокорења (14-25 ББЦХ). Фото: Wikimediacommons/Adrian S Pye У усевима из ранијих рокова сетве регистровано је ширење симптома болести у односу на >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << претходни преглед (14.11).
У усевима јечма (24-25 ББЦХ) уочено је присуство симптома мрежасте пегавости листа јечма (Pyrenophora teres) на до 45% биљака и пепелнице жита (Erysiphe graminis) на до 20% биљака.
У усевима пшенице (22-23 ББЦХ), у којима приликом претходних прегледа није уочено присуство симптома болести, сада се региструје присуство симптома пепелнице жита (Erysiphe graminis) на до 15% биљака, рђе (Puccinia spp.) на до 12% биљака и сиве пегавости листа пшенице (Septoria tritici) на до 5% биљака.
Временски услови током јесени погодовали су и развоју лисних ваши (Aphididae) и цикада (Cicadelidae) чије се присуство и даље региструје у усевима.
РЦ Рума наставља са праћењем здравственог стања у усевима озимих стрних жита.
RC Kosovska Mitrovica: Zdravstveno stanje useva ozime pšenice i ječma

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак РЦ Рума: Здравствено стање озиме пшенице и јечма се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.