Уручена признања Амбасаде Јапана за допринос јапанској култури

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Dec.2022, 16:35

Уручена признања Амбасаде Јапана за допринос јапанској култури

Амбасадор Јапана Кацумата Такахико свечано је данас уручио признања за допринос у промоцији јапанске културе и унапређење пријатељских односа представницима Београдске филхармоније, Музеја Југословенске кинотеке, Удружења „Така“ из Ниша, Клуба пријатељства „Шабац-Фуђими“ >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и Удружења јапанско-српског пријатељства „Срце Срема“. Фото: Танјуг/Раде Прелић Приликом уручивања плакета „Признања амбасадора Јапана“, Такахико је подсетио да је 1882. године успостављена прва званична дипломатска преписка између Србије и Јапана, и да су у оквиру јубилеја препознали оне који су дали „изузетан допринос међусобном разумевању и оснаживању пријатељских веза“.
У свом обраћању званицама у амбасадорској резиденцији, Такахико је подсетио да је Београдска филхармонија након донација јапанских музичких инструмената 2002. уступила своју салу амбасади у више наврата, а ове године је била „узданица приликом организације два концерта амбасаде Јапана“.
В.д. директора филхармоније Дарко Крстић се захвалио на важном признању Јапанаи изразио наду да ће се сарадња наставити на обострано задовољство. Такахико је рекао да Југословенска кинотека две деценије сарађује са амбасадом у организацији „Ревије јапанских филмова“, док је управник Музеја кинотеке Марјан Вујовић је да су представили преко стотину савремених и класичних јапанских филмова који другачије не би били виђени у Србији, и тиме су допринели културном животу Београда.
Амбасадор Јапана је истакао да „Срце Срема“ даје свој допринос унапређењу пријатељских односа организујући бројне културне догађаје не само у Руми већ и у оближњим местима, док је „Шабац-Фуђими“ дало нарочит допринос оснаживању пријатељских веза, посебно посетом шабачке делегације овог октобра граду побратиму Фуђимију.
Према његовим речима, у сарадњи с амбасадом „Така Ниш“ је у октобру одржало девету недељу јапанске културе ‘Јапанниш’ и допринело ширењу јапанске културе на југу Србије, где је уприличило међународни аикидо семинар, а узвратне речи захвалности упутили су представници ова три удружења.
„Верујем да смо ове године са вама успели да значајно обележимо и на величанствен начин прославимо 140 година током којих смо брижно гајили пријатељство. Сигуран сам да су наши односи сада још јачи“, рекао је Такахико.
Konkurs za dodelu nacionalnih penzija do 9. decembra, iznos povećan na 65.730 dinara

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Уручена признања Амбасаде Јапана за допринос јапанској култури се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.