Чадеж: Србија добро користи економске прилике које је створила криза

Izvor: GradskeInfo.rs, 05.Dec.2022, 15:31

Чадеж: Србија добро користи економске прилике које је створила криза

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж рекао је данас на 22. Београдском економском форуму да је промена светске економије условљена енергетском кризом, сукобом у Украјини и другим глобалним потресима прилика за Србију да се уклопи у нови начин организације светског >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << тржишта. Фото: Танјуг/Владимир Спорчић Он је рекао да је због кризе дошло до инфлације и отежаног финансирања компанија, али да су се са друге стране појавиле прилике за нови начин пословања које Србија може да искористи.
„Мења се накадашње јединство глобалне привреде и сада видимо поделу на неке области као што су Кина, САД и друге, и ту видите да се ланци снабдевања постављају ближе седишту компанија, што нама отвара могућности. У Европи компаније покушавају да реструктурирају ланце добављача, што је за нас прилика, а са друге стране мора да се улаже у нове начине производње што је још једна добра прилика коју је Србија прошле године добро искористила, јер је имала рекордни извоз софтвера од 2,4 до 2,6 милијарди евра”, рекао је Чадеж.
Нагласио је да је прилика за Србију и то што се прелази на производњу батерија и електричних возила и навео да Кина инвестира милијарде евра у изградњу таквих фабрика у Мађарској и Пољској, а да неке од тих компанија преговарају и са Србијом. Чадеж је истакао да је доказ да се Србија добро уклопила у економске прилике које је отворила киза то што ћемо ове године имати близу четири милијарде ева директних страних инвестиција и рекордни раст БДП-а.
Говорећи о регионалном самиту у Тирани који је у току, Чадеж је рекао да је Отворени Балкан могући начин да се иновира приступ питању придруживању земаља Западног Балкана ЕУ кроз економске интеграције и заједничко тржиште.
“Треба нам начин да нас брже приближи заједничком тржишту и због компанија из ЕУ које имам овде озбиљне погоне”, рекао је Чадеж.
Он је истакао да је највећи простор на сајму у Тирани закупиле српске компаније које су направиле доста уговора , што показује да постоји економска динамика између земаља у региону. Председник ПКС-а је рекао да у последњих годину и по дана има доста инвестиција у региону из САД претежно у енергетском сектору, попут повезивања региона гасоводом.
Er Srbija u novembru prevezla više od 200.000 putnika

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Чадеж: Србија добро користи економске прилике које је створила криза се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.