Протести на Хаитију, полиција сузавцем растерала демонстранте

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Okt.2022, 09:03

Протести на Хаитију, полиција сузавцем растерала демонстранте

Полиција на Хаитију испалила је сузавац на хиљаде демонстраната, који су на улицама главног града Порт-о-Пренса протествовали због владиног начина за решавање проблема са несташицом горива и растућим ценама, преноси Ројтерс. Фото: Pixabay/jorono
На снимцима британске агенције >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << се види како у понедељак мушкарца транспортују на носилима, након што је задобио повреду ноге, а полиција испаљује сузавац и пуца из пиштоља у ваздух како би растерала демонстранте.
Хаити се суочава са хронични проблемима са насиљем и блокадом лука криминалних банди, економском и политичком кризом, а грађански немири широм острва ескалирали су након што су 11. септембра власти најавиле укидање државних субвенција за гориво, што је довело до вртоглавог скока цена бензина и дизела.
То је приморало неке болнице, које се снабдевају дизел агрегатима, да се затворе, а негативно је утицало на транспорт и велики део свакодневног живота, преноси Ројтерс.
Протест на улицама главног града Порт-о-Пренса је одржан у понедељак, на дан када је требало да се школе поново отворе након једномесечног одлагања наставка наставе, после летњег распуста због економске кризе. Демонстрације долазе и након што је министар здравља Хаитија саопштио да је најмање седам људи умрло од колере, што указује на проблеме са приступом чистој води за пиће у најсиромашнијој земљи у Америци, наводи Ројтерс, уз напомену да је у епидемији ове болести 2010. на острву умрло око 10.000 људи.
У обраћању у Уједињеним нацијама, недељу дана након што је најавио повећање цене горива, премијер Анри је рекао да грађани Хаитија имају право да протестују због ове одлуке, али је осудио пљачке, вандализам и насиље који прате демонстрације.
Broj poginulih u uraganu Ijan povećan na 103


Преузмите андроид апликацију.
Чланак Протести на Хаитију, полиција сузавцем растерала демонстранте се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.