Пет разлога да се ротквице нађу на нашем тањиру: Често занемарене, а пружају много

Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Okt.2022, 11:01

Пет разлога да се ротквице нађу на нашем тањиру: Често занемарене, а пружају много

Ротквице ћете моћи да „уклопите“ уз сваки оброк. Фото: Pexels/Lumn Ротквице се често занемарују, а заборављамо колико су здраве. Познате су по свом пријатном укусу и хрскавој текстури, препуне антиоксиданата, влакана и есенцијалних витамина и минерала. Поред тога могу прилагодљиве >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << су, па могу да иду уз већину јела.
Бенефити ротквица
Антиоксиданси Антиоксиданси могу да неутралишу штетне молекуле односно слободне радикале. Примери антиоксиданата ротквице укључују глукозинолате или једињења која садрже сумпор. Ротквице такође садрже антиоксиданте попут витамина Ц, фолата и антоцијанина, познатих као биљна једињења која ротквицама дају црвенкасту нијансу.
Шећер у крви Ваше тело стабилизује шећер у крви тако што производи инсулин, хормон који преноси глукозу из крви у ваше ћелије. Како се испоставило, антоцијанини у ротквицама могу да буду од помоћи. Ротквице такође садрже катехин, једињење које покреће лучење инсулина. Поред тога, ротквице обезбеђују влакна, која могу да помогну у успоравању варења шећера из друге хране.
Есенцијалне хранљиве материје Тражите нове укусне начине да једете више витамина Ц? Једна шоља сирове ротквице има 17 милиграма овог антиоксиданса. То је око 20 процената дневног препорученог уноса. Витамин Ц подржава имунолошку функцију тако што повећава активност фагоцита, односно ћелија које „једу“ штетне клице.
Влакна Ротквице нуде комбинацију растворљивих и нерастворљивих влакана. Растворљива влакна, која се растварају у води, могу олакшати дијареју смањењем вишка течности. Са друге стране, нерастворљива влакна се не растварају у води, што је корисно за ублажавање затвора.
Обезбеђују минерале Ротквице обезбеђују кључне минерале као што су калцијум, гвожђе и калијум.
Da li znate šta znače inicijali na M&M bombonama?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Пет разлога да се ротквице нађу на нашем тањиру: Често занемарене, а пружају много се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.