Келн даје дозволу мујезину да разгласом позива на молитву

Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Okt.2022, 10:31

Келн даје дозволу мујезину да разгласом позива на молитву

Немачки град Келн разматра одлуку према којој би било дозвољено мујезину на централној џамији у граду да позива вернике на молитву преко разгласа. Фото: Wikimediacommons/Raimond Spekking Градске власти су навеле да је потребно само још уредити неколико ситница и онда ће турско-исламска унија >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << „Дитиб“ склопити орговарајући споразум са градом.
Град рачуна да ће дозвола уследити убрзо, тако би већ од средине месеца мујезин могао преко разгласа да позива на молитву.
Моћи ће да позива на молитву петком између 12 и 15 часова, а позив може да траје најдуже пет минута.
Ради се о пилот пројекту, па је споразум ограничен на две године. „Дитиб“ је добио задатак да флајерима обавести суседе џамије и именује лица која би била задужена за комуникацију са грађанима.
Келн је пре годину дана саопштио да је исламска заједница поднела захтева за одобравање позива за молитву.
Град је у доношењу одлуке указао на Основни закон у којем се налази слобода вероисповести.
Док хришћанске цркве користе звона за позив на молитву, џамије имају мујезине који то чине преко разгласа, указале су власти Келна.
Centar Simon Vizental: Hrvatski fašizam zasijao punim sjajem

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Келн даје дозволу мујезину да разгласом позива на молитву се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.