Центар Симон Визентал: Хрватски фашизам засијао пуним сјајем

Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Okt.2022, 10:16

Центар Симон Визентал: Хрватски фашизам засијао пуним сјајем

Центар Симон Визентал оценио је у недељу да је у два недавна инцидента „хрватски фашизам засијао пуним сјајем како у својој земљи, тако и у иностранству“. Фото: Wikimediacommons/Alexisrael Из Центра у саопштењу подећају да је хрватски недељник „Експрес“ објавио ове недеље карикатуру лица >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << председника Србије Александра Вучића, будуће премијерке Италије Ђорђе Мелони и мађарског премијера Виктора Орбана са хитлеровским брковима, и то ставио под наслов: „Аhtung Хрватска између три мини-фашизма“. „Иако, истини за вољу, ова три политичара заиста јесу десно орјентисани конзервативци, али жигосати их као нацисте је једноставно одвратно, нефер и вређа жртве нациста“, наводи се у саопштењу.
Са друге стране, у Аустралији, бучна гомила хрватских навијача, подржавалаца фудбалског клуба Сиднеј јунајтед салутирала је нацистичке поздраве и певала „За Дом спремни“ , што је, како подсећају, добро познати хрватски еквивалент нацистичког поздрава „Сиег Хеил“. Ово се, како се додаје у саопштењу, дешавало током церемоније добродошлице, која за циљ има да истакне чињеницу да су земље на којима је стадион изграђен првобитно припадале Абориџинима.
„Оба инцидента одражавају дубоко усађени фашизам који преовладава у Хрватској и међу хрватским заједницама у дијаспори“, наводе из Центра Симон Визентал.
Према речима историчара холокауста др Ефраима Зурофа, директора за источноевропска питања Визенталовог центра, такве манифестације не изненађују. „Од распада Југославије и успостављања хрватске државе, уз неколико изузетака, власт није довољно наглашавала злочиначку природу НДХ и стравичне злочине усташког покрета који је управљао земљом и настојао да уништи српске, јеврејске и ромске заједнице“, каже Зуроф.
Ruska Duma usvaja amandmane na Ustav u vezi sa aneksijom

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Центар Симон Визентал: Хрватски фашизам засијао пуним сјајем се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.