Пуштен гасни интерконектор Бугарска-Грчка, Вучић на отварању

Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Okt.2022, 10:54

Пуштен гасни интерконектор Бугарска-Грчка, Вучић на отварању

Гасни интерконектор између Бугарске и Грчке дужине 182 километра пуштен је данас у рад, а свечаној церемонији присуствује и председник Србије Александар Вучић. Фото: PrtSc/Instagram/buducnostsrbijeav На отварају гасовода су и председник Бугарске Румен Радев, премијер Грчке Кријакос Мицотакис, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, председник Азербејџана Илхам Алијев, премијер Румуније Николае Чука и председник Северне Македоније Стево Пендаровски.
Гасовод ће преносити гас из Азербејџана преко Транс-јадранског гасовода (ТАП) и из других извора преко планираног терминала за течни природни гас у Александруполису на северу Грчке. Председник Вучић ће после отварања гасовода, како је најављено, имати и билатерални састанак са премијером Грчке Кирјакосом Мицотакисом.
Радови на изградњи новог гасовода између Бугарске и Грчке завршени су половином јула, који ће до Бугарске допремати гас из Азербејџана, а данас почињу прве комерцијалне испоруке.
Гасовод дужине 182 километара, од чега 151 километар у Бугарској и 31 километар у Грчкој, протеже се од североисточног грцког града Комотинија до Старе Загоре у средишњој Бугарској.
Гасовод, како је раније најављено, почиње да ради са капацитетом од три милијарде кубика гаса годишње и изгледима за повећање на пет милијарди.
Србија је почетком ове године, уз подршку ЕУ, започела градњу гасног интерконектора са Бугарском Ниш – Димитровград у дужини од 109 км на територији Србије и радови би требало да буду завршени до септембра 2023. године.
Тим гасоводом Србија ће се повезати на гасовод између Бугарске и Грчке односно добиће могућност снабдевања гасом из Азербејџана или са ЛНГ терминала (за течни природни гас) у Грчкој.
Министарство енергетике Србије је раније најавило да ће наша земља договорити закуп капацитета са Азербејџаном како би могли кроз гасну интерконекције у 2023. да имамо на располагању најмање 1,4 милијарде кубних метара гаса. Иначе, Грчка планира да постане енергетски хаб у региону уз коришћење фосилних горива из Каспијског мора и југоисточног Средоземља и обновљиву енергију из Египта, а гради и терминал за течни природни гас (ЛНГ) у североисточној луци Александрополис.
Русија је крајем априла обуставила испоруку гаса Бугарској, пошто није хтела да га плаћа у рубљама.
Меморандум о разумевању за пројекат гасног интерконектора између Бугарске и Грчке потписан је 2009, а заједничка компанија ИЦГБ регистрована 2011. године.
На почетку реализације пројекта било је најављено да ће гасовод бити пуштен у рад крајем 2014. године. Јужни гасни коридор је један од највећи гасних пројеката, чији је део ТАП, којим би гас са налазишта у Каспијском језеру пред обалом Азербајџана преко Грузије, Турске, Грчке и Албаније, требало преко Јадранског мора да стиже до југа Италије.

Predsednik Vučić otputovao u Bugarsku

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Пуштен гасни интерконектор Бугарска-Грчка, Вучић на отварању се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.