У Прагу Европска политичка заједница окупља Европу

Izvor: GradskeInfo.rs, 30.Sep.2022, 18:01

У Прагу Европска политичка заједница окупља Европу

Шефови држава и влада састаће се у четвртак у Прагу са највишим представницима земаља партнера у оквиру првог састанка такозване “Европске политичке заједнице”, а међу њима ће бити и аустријски канцелар Карл Нехамер. Фото: Pixabay/Pexels Европска политичка заједница је нови формату >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << који је предложио председник Француске Емануел Макрон, који ће обухватити и државе Западног Балкана, Турску, Украјину, али И некадашњу чланицу Уније Велику Британију, а како истичу власти у Бечу овај формат треба да земљама, које нису чланице ЕУ, омогући боље приклучење Унији.
Нехамер, како се сазнаје у Бечу, залаже се и за то да Израел буде укључен у “нови клуб држава”, али према Савету ЕУ су на састанак у Праг позване само европске земље.
Тако су позване кандидати Србија, Црна Гора, Северна Македонија, Албанија, те БиХ И Косово, Турска, Велика Британија, земље источног партнерства Јерменија, Азербејџан, Грузија, Молдавија, али И Швајцарска, Лихтенштајн, Ислан, Норвешка.
Тренутно је у току детаљна припрема овог Самита, а намера је да се усвоји заједнички закључак.
У фокусу Самита Европске политичке заједнице биће пре свега безбедносна питања.
Савет ЕУ је као циљ навео подстицање политичког дијалога И политичку сарадњу по питањима од заједничког интереса јачањр безбедност, стабилносит И благостање на европском континенту.
Ова платформа, како се истиче у Бечу, није посебна организација и неће заменити постојеће европске структуре или процесе.
Тема скупа у Прагу биће и миграције, а како је најављено у Бечу канцелар Нехамер ће учествовати, заједно са представницима држава Западног Балкана, на панелу на ту тему. Претходно, у понедељак, он ће о борби против илегалне миграције И кријумчара људи имати састанак у Будимпешти са мађарским премијером Виктором Орбаном И председником Србије Александром Вучићем.
У Прагу у петак, челници чланица ЕУ одржаће неформални Самит, на којем ће разговарати о даљој реакцији Уније на анексију територија Украјине, као и о енергетској кризи.
Evropska komisija: Strože procene na zahteve Rusa za vize

Преузмите андроид апликацију.
Чланак У Прагу Европска политичка заједница окупља Европу се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.