Вероватно никада нисте чули за ове чудне фобије

Izvor: GradskeInfo.rs, 30.Sep.2022, 15:00

Вероватно никада нисте чули за ове чудне фобије

Страх од паука, змија и висине су три најчешћа страха на свету. Свако има непријатан осећај страха према нечему, а често ћемо срести људе који са нама деле неки страх. Међутим, постоје и фобије које нису толико честе, попут страха од кловнова или тинејџера. Фото: Pixabay/Pezibear По својој >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << дефиницији, фобија је изражен прекомеран, често неоправдан страх који се јавља у вези са очекивањем одређеног предмета или ситуације. Доносимо вам неколико необичних фобија, за које вероватно никада нисте чули.
Арахибутирофобија – страх од лепљења путера од кикирикија за непце Иако се то вероватно догодило свима који воле да једу путер од кикирикија, постоје одређени људи који страхују од феномена ове посластице. Озбиљност арахибутирофобије варира од особе до особе. Неки са овим стањем могу јести мале количине путера од кикирикија, а други ће избегавати да једу путер од кикирикија или било шта сличног састава. Ова фобија такође може произаћи из трауматског искуства са путером, као што је гушење или алергија.
Номофобија – страх од постојања без мобилног телефона То је релативно нова фобија јер особе са овим феноменом осећају анксиозност када немају мобилни телефон са собом, када је искључен или му је батерија празна. Без обзира на околности, немогућност коришћења телефона изазива панику код људи са номофобијом и симптоме екстремне анксиозности. Људи са овим проблемом опсесивно проверавају своје телефоне током дана, а број људи са овом фобијом се повећава како се повећава зависност од мобилног телефона. Једно истраживање студената показало је да је чак 23 одсто њих номофобично, а скоро 77 одсто ученика проверава своје мобилне телефоне више од 35 пута дневно.
Омфалофобија – страх од пупка Људи са омфалофобијом избегаваће да гледају или додирују било који пупак, укључујући и свој. Преко тога често стављају завој и избегавају места где је пупак изложен, попут плаже и базена.
Сомнифобија – страх од спавања Ирационални страх од сна је озбиљан проблем. Замислите само да се нисте добро наспавали данима, недељама или чак месецима. Наиме, сомниофобија доводи до хроничног недостатка сна, што је окидач за бројне здравствене тегобе, с обзиром да је сан неопходан за физичко и психичко здравље. Код већине људи страхови и фобије настају због неког трауматског искуства из прошлости, у овом случају то могу бити ноћне море, хорор филмови, страх од смрти итд.
Фагофобија – страх од гутања Фагофобија може изазвати низ различитих симптома, од којих је најуочљивији екстремна несклоност или избегавање гутања хране, течности или пилула. Може се јавити код људи који имају друге страхове у вези са храном.
Погонофобија – страх од браде Стручњаци објашњавају да је најчешћи разлог то што брада скрива велику површину лица, што се некима не свиђа. Људи са погонофобијом ће избегавати људе са брадом и могу доживети анксиозност када гледају слику брадате особе. Обично нису пријатељи са неким ко има браду и изузетно су нервозни када разговарају са неким ко има браду.
Трипофобија – страх од површина са избочинама или рупама Ако слике рупа или избочина, као што су саће, заштитни омоти или слично, изазивају јака осећања анксиозности и нелагодности, онда можда патите од трипофобије.
Глобофобија – страх од балона Ова ретка фобија посебно тешко пада деци, с обзиром на то да су балони чести на дечијим рођенданима. За неке људе, страх је толико велики да чак и гледање балона на телевизији изазива интензивну анксиозност. Глобофобија је обично узрокована трауматским искуством са балоном у детињству, као што су пуцање балона и страх од буке.
Трихофобија – страх од косе Људи који пате од ове фобије сигурно неће радити као фризери. Као и код других фобија, и фобија је индивидуалног карактера, па се неко плаши дуге, неко туђе косе. С тим у вези, кетофобија ће изазвати страх од, на пример, клупка косе на земљи или страха од чешљања косе. Често им је изузетно тешко да се ошишају и углавном избегавају ситуације у којима други људи додирују њихову косу.
Vodite računa šta poklanjate drugima: Prema narodnim verovanjima, ovi predmeti donose nesreću i siromaštvo

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Вероватно никада нисте чули за ове чудне фобије се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.