Колико је опасно сакупљање прљавштине између прстију?

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Apr.2024, 17:01

Колико је опасно сакупљање прљавштине између прстију?

Бактерије, прљавштина и микроби који се скупљају између ножних прстију могу изазвати проблеме, гађење или остати непримећени. Фото: Pixabay/jackmac34 То такође може бити знак да треба да оперете ноге или промените врсту обуће. Али то такође може изазвати озбиљне здравствене проблеме >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и стога га не треба занемарити.
Шта је прљавштина између прстију? Прљавштина између прстију није медицински термин. У ствари, не постоји медицински термин који обухвата мртву кожу, зној и прљавштину који се у комбинацији воле скупљати у рупама између прстију. Такве грудвице могу бити мекане или мрвљиве, могу имати веома непријатан мирис или бити потпуно без мириса, а боја може варирати од беле до сиво-браон. Већа је вероватноћа да ћете сакупљати прљавштину ако носите затворене, уске ципеле на високим температурама или гумене чизме које не дозвољавају вашем стопалу да дише.
Лоша хигијена стопала је такође велики фактор ризика, а чак и ако перете стопала сваки дан, прљавштина се може накупити ако не оперете ноге добро између прстију.
Прљавштину ће чешће скупљати људи чија се стопала више зноје, а то се свакако односи на децу и тинејџере чије су знојне жлезде активније, али и на особе које имају хиперхидрозу, односно прекомерно знојење.
Какве везе прљавштина има са атлетским стопалом? Захваљујући зноју и мртвој кожи, бактерије се природно развијају на нашој кожи и живе на њој. Постоји неколико врста, а једна, на пример, која се храни знојем, Бревибактериум, ослобађа молекуле који су криви за типичан мирис стопала. Такво окружење је такође идеално за развој гљивичне инфекције познате као атлетско стопало. Препознаћете га по гњецавој белој кожи између прстију, сврабу и црвеним деловима који изгледају као оштећење коже. На оштећеној кожи могу настати мање упале, бубуљице, али и мала крварења. Иако прљавштина између прстију није исто што и гљивична инфекција, она може створити идеалне услове за њен развој.
Колико је озбиљно накупљање прљавштине између прстију? Уопштено говорећи, ово није озбиљан медицински проблем. Може се лако контролисати – хигијеном. А ако случајно сакупите прљавштину или развијете гљивице на ногама, то можете једноставно решити антифунгалним кремама. У другачијем положају су неки људи који болују од хроничних болести попут дијабетеса, слабовиде особе или особе које физички не могу да дохвате ноге.
Испуцала кожа између прстију може се инфицирати и повећати ризик од:
инфекције које ће се проширити на стопала и ноге инфекције костију гангрена – ампутација прста или дела стопала Зато је важно на време дијагностиковати и почети решавати проблем.
Четири савета за избегавање прљавштине између прстију 1. Добро оперите подручје између прстију, али га исто тако добро осушите. Посебно обратите пажњу на ово подручје после базена где се гљивице лако могу покупити.
2. Избегавајте ципеле у којима ваша стопала не могу да дишу и са којих не испарава зној. Наравно, кад год можете, ходајте боси. 3. Користите антиперспирант за стопала ако се јако знојите. Ако је у питању поремећај који не можете да решите њиме, обратите се лекару.
4. Не игноришите знакове и симптоме инфекције – бол, отицање прстију, црвенило на стопалу и дуж ноге.
Ključni saveti za zdravlje dečijih zubića

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Колико је опасно сакупљање прљавштине између прстију? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.