Селаковић најавио доношење Програма развоја социјалног предузетништва

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Mar.2024, 11:51

Селаковић најавио доношење Програма развоја социјалног предузетништва

Министар за рад и запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић обишао је у Београду Удружење „Наша кућа“ које се бави социјалним предузетништвом. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs Селаковић је том приликом подсетио да је пре две године донет Закон о социјалном предузетништву >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и најавио доношење Програма развоја социјалног предузетништва.
Министар је посетом Удружењу „Наша Кућа“ које је фомирала Аница Спасов, заједно са родитељима деце са тешкоћама у развоју, започео кампању промоције социјалног предузетништва и најавио да ће у наредном периоду Министарство, у сарадњи са Националном алијансом за локални и економски развој (НАЛЕД), промовисати социјално предузетништво у циљу мотивације других организација и удружења да се региструју као социјална предузећа, саопштило је Министарство за рад.
Селаковић је истакао да ће администрација која је до сад била препрека бити превазиђена доношењем подзаконских аката.
Навео је да је радни процес производња папира, и то рециклажног папира, изванредног квалитета који је нашао озбиљно место на тржишту само једна од делатности удружења и додао да је Аница Спасов део Савета за развој социјалног предузетништва.
Оцењујући да мало људи у Србији зна шта је социјално предузетништво, Селаковић је нагласио да оно треба да нам послужи, као држави која је озбиљно решила питање незапослености. Подсетио је да је пре 12. година у Србији незапосленост била готово 26 одсто, а да је данас 9 одсто.
„Дакле, ми смо као држава у озбиљној мери исцрпели расположиве контингенте радне снаге и дошао је ред да се бавимо тешко запошљивим категоријама становништва,“ рекао је министар Селаковић.
Навео је да у тешко запошљиве категорије становништва спадају особе са инвалидитетом, као и различите друге врсте рањивих група, жене старије од 50 година, неквалификовани радници, жртве насиља у породици.
„У овом тренутку, на евиденцији Националне службе за запошљавање у Србији имамо преко 17.000 особа са инвалидитетом које се воде као незапослене. Са друге стране, имамо велики број особа са инвалидитетом који још увек нису регистровани од стране Националне службе за запошљавање из једног од разлога што није одређен њихов степен инвалидитета“, навео је Селаковић.
Према његовим речима, у Србији има 260.000 људи који су дугорочно незапослени, лица која немају квалификације, од којих су 153.000 жене старије од 50 година.
Извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић је истакла да је важно да се анимира што већи број предузећа да упишу статус и укључе се у консултације око програма развоја и дефинисања конкретних мера подршке. Према њеним речима, за НАЛЕД је посебно важно да буде подршка осетљивим групама које су обухваћене овим законом, а које поред особа са инвалидитетом и оних са тешкоћама у развоју, обухватају и жене које су дугорочно незапослене, а поседују конкретне вештине из којих могу да остварују приход и које могу да буду темељ њиховог оснаживања и афирмације.
Истакла је да је један од таквих примера и Етно мрежа која пружа подршку стотинама жена широм Србије да чувају културно наслеђе и економски се оснаже.
Поред Удружења „Наша кућа“, у Београду постоје и „Центар Звезда“ и „Етно мрежа“ које се баве социјалним предузетништвом, као и многа друга која ће предстојећим регулативама знатно олакшати рад у свом оквиру, наведено је у саопштењу.
Radenović: Sutra izbor predsednika, rasprava može da traje dva, tri dana

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Селаковић најавио доношење Програма развоја социјалног предузетништва се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.