Ватикан: Папа не тражи од Украјине да се преда

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Mar.2024, 11:25

Ватикан: Папа не тражи од Украјине да се преда

Директор Канцеларије за медије Ватикана Матео Бруни изјавио је да папа Фрања у интервјуу за швајцарски јавни сервис РСИ, који је претходно објављен, није тражио од Украјине да се преда, како су пренели неки медији, већ је намеравао да позове на прекид ватре и да укаже на „храброст >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << преговора“. Фото: AP/Gregorio Borgia „Папа је употребио метафору ‘бела застава’ коју је предложио новинар да би указао на важност прекида непријатељстава, примирје постигнуто храброшћу преговора. На другом месту у интервјуу, говорећи уопштено о рату, папа је јасно поручио: ‘преговори никада нису предаја'“, рекао је Бруни, преноси Ватикан њуз.
Како се наводи, папу је током интервјуа за швајцарску телевизију новинар Лоренцо Бучела питао: „У Украјини неки позивају на храброст предаје, ‘беле заставе’. Али други кажу да би то легитимисало јачу страну. Шта мислите?“
Папа Фрања је одговорио: „То је једно тумачење. Али верујем да је јачи онај ко види ситуацију, ко мисли на народ, ко има храброст беле заставе, да преговара“.
Поглавар Римокатоличке цркве је истакао да су преговори могући уз помоћ међународних сила и да је потребно имати „храброст за преговоре“, додаје Ватикан њуз.
Ројтерс и бројни други светски медији претходно су пренели да је папа Фрања изјавио да би Украјина требало да смогне храбрости и да, како је навео, подигне “белу заставу“ и преговара са Русијом о прекиду рата.
„Верујем да је јачи онај ко види ситуацију, онај који мисли о људима, онај ко има храбрости да подигне белу заставу и преговара“, рекао је папа прошлог месеца у интервјуу швајцарском јавном сервису РСИ, који ће бити у целости емитован 20. марта у склопу новог културног програма, навео је Ројтерс.
Predsednik Egipta: Obnova Pojasa Gaze koštaće 90 milijardi dolara

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ватикан: Папа не тражи од Украјине да се преда се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.