Раденовић: Сутра избор председника, расправа може да траје два, три дана

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Mar.2024, 10:56

Раденовић: Сутра избор председника, расправа може да траје два, три дана

Конститутитва седница Скупштине Србије, која је почела 6. фебруара потврђивањем мандата нових посланика, биће настављена сутра, а на дневном реду је избор председника парламента. Фото: Танјуг/Јадранка Илић Седницу је заказао председавајући Стојан Раденовић, са почетком у 11.00 >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << часова, а за Танјуг каже да би расправа могла да потраје и два, три дана, јер посланичке групе имају одређено време на располагању за дебату.
Раденовић, који председава као најстарији посланик новог сазива, а са листе „Србија не сме да стане“, каже да је спреман за наставак и објашњава процедуру избора председника Скупштине.
„Обратићу се посланицима и рећи да настављамо започету седницу са дневним редом – избор председника. Ту постоји процедура. Прво треба да се усагласимо да ли ће се гласати тајно или јавно, па иде пријава дискутаната… Ако је јавно гласање, онда се иде на прозивку посланика“, рекао је Раденовић.
Он напомиње и да није професионалац, да је то математичко виђење, али сматра да је смисао демократије у томе да већина побеђује.
„Ја сам ушао ту да би победила боља идеја, али постоји ‘задртост’ код доста људи. У прошлом сазиву из опозиције нису, по мом мишљењу, били дорасли, у смислу да дају идеју, јер је немају. Њихова главна идеја је шта не ваља, па покрадени избори…“, оценио је Раденовић.
Он је рекао и да му је било жао због тога како је изгледао почетак седнице 6. фебруара и да то није било примерено. „Тамо постоје неки угледни људи, професори, а бивши начелник Генералштаба војске, то је ипак неко име у народу, држи картон на коме нешто пише. Није примерено. То је био и свечани дан, а сад је наставак тог свечаног дана“, рекао је Раденовић.
На питање да ли има поруку за кандидаткињу за председницу скупштине Ану Брнабић, коју је предложила СНС, Раденовић каже да је она много научила и радила, а саветује јој да буде стрпљива и истрајна и да вежба да не дозволи да је, како је рекао, испровоцирају.
„Мислим да ће успети“, рекао је Раденовић, иначе, најстарији посланик на листи Српске напредне странке.
Раденовић ће председавати седницом до избора председника Народне скупштине, у чему му помажу по један најмлађи посланик са четири изборне листе које су добиле највећи број посланичких мандата: Александар Ђукић испред листе „Србија не сме да стане“, Анастасија Баковић испред листе „Србија против насиља“, Марко Милошевић испред листе „Ивица Дачић-премијер Србије“ и Славица Шкрбић из коалиције НАДА.
Конститутивна седница Скупштине Србије почела је 6. фебруара, када су потврђени мандати 250 посланика и тиме конституисан нови сазив парламента.
После потврђивања мандата посланици су положили заклетву, а посланици дела опозиције заклетву су положили у холу.
За сутра је најављено разматрање само друге тачке, односно избор председника, а у наставку конститутивне седнице треба да се изаберу потпредседници, да се именује генерални секретар, изаберу чланови радних тела и чланови сталних парламентарних делегација у међународним институцијама. Пословник предвиђа да предлог кандидата за председника Народне скупштине подноси најмање 30 народних посланика.
Пре приступања избору председника парламента, Народна скупштина одлучује да ли ће се гласати тајно или јавно, а за председника Народне скупштине изабран је народни посланик за кога је гласала већина од укупног броја народних посланика.
Број потпредседника Народне скупштине, према Пословнику, се утврђује на предлог председника парламента.
Парламент у наставку заседања треба да одлучи и о утврђивању састава сталних парламентарних делегација за учешће у раду Парламентарне скупштине Савета Европе, Парламентарне скупштине Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) и других мултилатералних парламентарних институција и организација.
На изборима 17. децембра учестовало је 18 изборних листа, а у посланичке мандате освојило је њих 10.
Од укупно 250 мандата, листа Александар Вучић – Србија не сме да стане освојила је 129 мандата, листа Србија против насиља – 65, Ивица Дачић – премијер Србије -18, Нада за Србију – 13, Ми глас из народа -13, СВМ – 6, Уједињени за правду – Усаме Зукорлић, Томислав Жигманов – 2 мандата, СДА Санџака Суљеман Угљанин 2 мандата, Политичка борба Албанаца се наставља Шаип Камбери – 1 мандат, Руска странка – Слободан Николић – 1 мандат.
Danas toplo i vetrovito, do 22 stepena

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Раденовић: Сутра избор председника, расправа може да траје два, три дана се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.