Француска уводи мере против једнократне или брзе моде

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Mar.2024, 09:40

Француска уводи мере против једнократне или брзе моде

Француске власти саопштиле су данас да ће увести мере против „брзе моде”, пролазне моде по сниженим ценама, подстакнуте увозним производима који утичу на животну средину. Фото: Unsplash/freestocks Те мере које ће укључити финансијске казне, забрањено оглашавање и бољу информисаност >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << потрошача, данас су добиле зелено светло једног парламентарног одбора.
Предлог закона председничке већине добио је одобрење Одбора за одрживи развој доњег дома француског парламента, који ће то питање разматрати на седници 14. марта.
У тексту се предлаже да у цене такве одеће буду укључени еколошки трошкови такве прекомерне производње, јер се троши много воде и та одећа представља извор загађења. Максимална казна би могла да достигне десет евра по производу до 2030. године, уз плафон од 50 одсто продајне цене без пореза. Ове казне би се прерасподелиле у сектору одеће како би се финансирала производња одрживе одеће.
Једна од мера је забрана рекламирања производа и компанија брзе моде. Међу мерама је и обавеза веб сајтова који продају „моду за једнократну употребу” да приказују информације о утицају својих производа на животну средину.
Те мере су подстакнуте производњом кинеске компаније Шеин која нуди просечно 7.200 нових модела одеће, или 900 пута више производа од једног традиционалног бренда у Француској, где је текстилна индустрија у тешкоћама.
Prerađivački sektor industrije Srbije porastao za 5,4 odsto u odnosu na 2023.

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Француска уводи мере против једнократне или брзе моде се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.