Нови сателит пратиће из свемира емисије метана у нафтној и гасној индустрији

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Mar.2024, 21:01

Нови сателит пратиће из свемира емисије метана у нафтној и гасној индустрији

Нови сателит, који из свемира прецизно прати и одређује емисије метана у нафтној и гасној индустрији, биће лансиран у такву мисију данас из Калифорније. Фото: Танјуг/ЕЕСА
Сателит, под називом MetanSAT, подржали су Гуглова матична компанија “Alphabet Inc“ и група “Environmental Defence Fund“, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << пренео је Ројтерс.

Свемирска летелица биће део све веће флоте сателита у орбити, који треба да помогну у борби против климатских промена објављивањем података о емисијама невидљивог, али веома снажног гаса стаклене баште.
Док Европска свемирска агенција и други сателитски уређаји за працење већ пружају податке о емисији метана, MetanSAT даваће више детаља и имаће много шире видно поље.
Америчка НВО Фонд за заштиту животне средине (ЕДФ) саопштила је да ће подаци утицати на утврђивање одговорности за више од 50 нафтних и гасних компанија, које су се на климатском самиту у Дубаију ЦОП28 у децембру обавезале да ће довести употребу метана на нулу и елиминисати рутинско спаљивање гаса.
То би требало да помогне онима који се припремају за прилагођавање за предстојеће прописа о метану у ЕУ и САД, укључујући и накнаду за загађење метаном.
МетанСАТ је развијен у сарадњи са Новозеландском свемирском агенцијом и Универзитетом Харвард, између осталих, а подаци ће бити доступни јавности касније ове године, саопштио је ЕДФ.
Гугл клауд обезбедиће рачунарске могућности за обраду информација, наводи Ројтерс.
Lideri G7: Povećavaćemo cenu ruskog rata, Ukrajina može da računa na podršku

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Нови сателит пратиће из свемира емисије метана у нафтној и гасној индустрији се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.