Весић: Србија се гради, Србија иде напред

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Mar.2024, 20:46

Весић: Србија се гради, Србија иде напред

Србија се убрзано развија и модернизује, а њен напредак очигледан је у свим областима друштвеног и економског живота, изјавио данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић. Он је истакао да је БДП Србије са 46,8 милијарди евра 2020. године повећан на 69,5 >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << милијарди евра, колико је износио прошле године, а да се очекује да 2027. године достигне 100 милијарди евра. Фото: PrtSc/YouTube/Goran Vesic
Весић је рекао да је од 2020. године, када је готово цео свет упао у рецесију због пандемије изазване корона вирусом, до 2023, коју је обележила највиша инфлација у скоро свим развијеним земљама у последњих неколико деценија, Србија успела да свој бруто домаћи производ повећа за 12,1 одсто.

Притом је, додао је, у ту стопу урачунат и пад од 0,9 одсто током пандемијске 2020. године, када је БДП света склизнуо 2,8 одсто, а Еврозоне чак 6,1 одсто.
„На први поглед скроман, али заправо је то веома динамичан раст, каквим се не може похвалити много земаља света“, рекао је Весић.
Навео да је у истом периоду привредни раст у ЕУ био скоро три пута спорији јер је њен БДП за те четири године укупно повећан за само 4,3 одсто, док је привреда Еврозоне расла скоро четири пута споријим темпом, с обзиром да је у том периоду њен БДП кумулативно порастао за само 3,1 одсто.
Весић је напоменуо да ће, према пројекцијама ММФ-а, од 2024. до 2027. БДП Србије реално порасти укупно за 16,4 одсто, док ће се у истом периоду БДП Европске уније повећати тек 7,6 процената, а Еврозоне једва 6,3 одсто.
Истакао је да ће после „ко зна колико година, па и деценија, Србија у дужем временском периоду наставити да континуирано расте знатно брже од светског просека, јер ће, додао је, до 2027. глобални БДП целог света, по проценама ММФ-а, порасти нешто мање од 13 одсто“.
Predstavnici liste okupljene oko SNS na konsultacijama sa Vučićem

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Весић: Србија се гради, Србија иде напред се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.