Шолц: Поздравио бих одлуку британских судова која би заштитила Асанжа

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Mar.2024, 15:36

Шолц: Поздравио бих одлуку британских судова која би заштитила Асанжа

Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је данас да би поздравио одлуку британских судова која би заштитила оснивача Викиликса Џулијана Асанжа од изручења САД из Велике Британије. Фото: Танјуг/AP Photo/Kin Cheung Шолц је рекао да мисли да би било добро уколико би британски судови пружили >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Асанжу потребну заштиту да не буде изручен САД-у, пренео је Ројтерс.
Амерички тужиоци траже да се Асанжу (52) суди у САД због објављивања огромне количине поверљивих америчких војних и дипломатских информација на Викиликсу. Уколико Асанж добије случај пред британским Вишим судом након што се жалио на одлуку британског Врховног суда о његовом изручењу САД, биће одржано ново жалбено рочиште како би се поново размотрило питање изручења.
Саслушања пред британским Вишим судом одржана су 20. и 21. фебруара, а суд тек треба да саопшти одлуку.
У случају да изгуби, преостала опција за Асанжа би била на Европском суду за људска права, а његова супруга Стела Асанж рекла је да ће се његови адвокати обратити европским судијама, уколико то буде било потребно. САД траже изручење Асанжа због одавања тајних војних досијеа 2010. и 2011. године, а Врховни суд Уједињеног Краљевства одлучио је да Асанж буде изручен, одбацујуц́и тврдње да би због лошег менталног здравља могао да изврши самоубиство у америчком затвору.
Асанжов портал „Викиликс“ објавио је 2010. године видео-снимак америчке војске како у нападу хеликоптерима „Апач“ у Багдаду 2007. године гину десетине људи, међу којима и два новинара Ројтерса. Након тога објављене су хиљаде тајних поверљивих докумената и дипломатских извештаја у којима САД критикују светске вође, од руског председника Владимира Путина до чланова саудијске краљевске породице.
Асанж се у САД терети за шпијунажу по 17 тачака, а ако буде осуђен могао би да добије и до 175 година затвора, према тврдањама његових адвоката, док амерички тужиоци тврде да казна не би била дужа од 63 месеца.
Skandal u Nemačkoj: Univerzitet nudi novac studentima koji pred izbore promene prebivalište kako bi glasali protiv AfD-a

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Шолц: Поздравио бих одлуку британских судова која би заштитила Асанжа се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.