Табаковић: Нико нема право да нашем народу на КиМ ускрати право на своју валуту

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Mar.2024, 15:06

Табаковић: Нико нема право да нашем народу на КиМ ускрати право на своју валуту

Гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић поручила је данас, на отварању 31. Копаоник бизнис форума, да нико нема право да нашем народу на КиМ ускрати право на сопствену валуту, нити право на живот у миру. Фото: Танјуг/Јадранка Илић „И то заслужује реаговање сваког >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << човека и сваке институције да би могли да говоримо о будућности“, истакла је Табаковићева.
Подсетила је да смо у децембру прошле године обележили 150 година српског динара као националне валуте. „На обележавању те важне годишњице рекла сам да се мало која нација у свету може похвалити тиме да има своју валуту један и по век. Поред традиционалних државних симбола, грба, заставе и химне, дух и снагу једне државе чине њена традиција, култура и национална валута. Трајање ових државних одличија је показатељ колико је нека нација дуготрајна, колико је стабилна и постојана“, нагласила је гувернерка НБС.
Како је рекла, државна одличја су и огледало и тековина једног народа и од суштинског значаја за њен суверенитет у свету. „У мери у којој свака држава данас може да говори о сопственом суверенитету. И све о чему будемо дискутовали данас и наредних дана губи потпуно смисао ако део нашег народа нема право на употребу сопствене валуте и на основна средства за лични живот. Јер сви смо људи. Нико нема право да нашем народу ускрати право на сопствену валуту нити право на живот у миру и то заслужује реаговање сваког човека и сваке институције да би могли да говоримо о будућности“, навела је Табаковићева.
Истакла је да је лако остати недодирљив и позивати се на теорије и не укључивати се у проблем, држати се по страни, делити савете, устати и држати разне проповеди. „Лако је махати својим моралним убеђењима. Још је лакше позивати се на немоћ. И лакше је само говорити“, навела је Табаковићева.
На крају свог обраћања, на отварању Копаоник бизнис форума, поручила је учесницима да све о чему се буде говорило током ових дана губи смисао ако део нашег народа нема основна средства за лични живот и позвала све да реагују тим поводом. „Ако неко данас стоји испред апотеке и не може да купи лек. Нико нема права да нашем народу ускрати право на сопствену валуту, на живот у миру. То заслужује реаговање сваког од нас“, поручила је гувернерка НБС.
Vučić: Najgori sam jer nećemo da budemo sluge nikom drugom

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Табаковић: Нико нема право да нашем народу на КиМ ускрати право на своју валуту се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.