Влаховић на отварању КБФ: Неопходно је задражати чврсту монетарну политику

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Mar.2024, 11:55

Влаховић на отварању КБФ: Неопходно је задражати чврсту монетарну политику

Макроекономски агрегати у Србији пренети из прошле године су, с обзиром на околности, солидни и задовољавајући, а у прилог таквој оцени говори чињеница да је остварен раст од 2,5 одсто и да је фискални дефицит испод три процента БДП, те да се јавни дуг налази на силазној путањи, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << значајно испод горње границе дефинисане фискалним правилима, изјавио је данас председник Савеза економиста Србије Александар Влаховић отварајући 31. Копаоник бизнис форум. Фото: Танјуг/Јадранка Илић Он је навео да ће, мимо ранијег плана којим је било предвиђено да се председница Владе Србије Ана Брнабић обрати у среду, она говорити вечерас.
Влаховић је истакао да су Србији потребни даљи напори да се побољша управљање јавним финансијама унапређењем програмског буџетирања, бољим сагледавањем фискалних ризика и битно ефикаснијим управљањем јавним инвестицијама. Према његовој оцени, треба избегавати једнократне неселективне фискалне интервенције ка становништву и непланиране друге трансфере ка јединицама локалних самоуправа и/или јавним предузећима, који су, како је рекао, у основи политички мотивисани.
„Тим фискалним давањима се директно крше принципи фискалне одговорности и подривају заједнички напори монетарне и фискалне политике за амортизацију инфлаторних притисака, смањење инфлаторних очекивања и поновно задобијање поверења инвеститора“, рекао је он.
Навео је да је од суштинског значаја да се чврст став монетарне политике задржи колико год је потребно и да се у комбинацији са фискалном консолидацијом испоштују циљани нивои дефицита у средњорочном периоду, задржи силазна путања дуга, обнове фискални бафери и одржи висок ниво и подигне квалитет јавне капиталне потрошње.
Влаховић је додао да плате у јавном сектору и пензије не би требало да се повећавају мимо договорених фискалних правила. „Економски изгледи Србије у овој и наредним годинама умногоме ће зависити од даљег развоја геополитичких ризика, неизвесности око слабог раста кључних трговинских партнера, Немачке, Италије, Француске, Босне и Херцеговине па чак и Кине, могуће нестабилности глобалног финансијског тржишта. Међутим, доминантан утицај ће свакако имати способност будуће Владе Србије да идентификује главне узроке спорог раста продуктивности рада и факторске продуктивности, као и постојање политичке воље за реализацију низа структурних реформи, што је предуслов за повећање средњорочног раста ГДП-а и приближавања просечном стандарду ЕУ“, нагласио је Влаховић.
Према његовим речима, поменуте реформе нису потребне само као услов за приступање Европској унији, већ представљају неопходну основу за бољи учинак и економски просперитет, као и основу за одрживи зелени раст и истинску отпорност на потенцијалне, велике ризике у будућности.
Boing odlaže planove za povećanje proizvodnje

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Влаховић на отварању КБФ: Неопходно је задражати чврсту монетарну политику се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.