Скандал у Немачкој: Универзитет нуди новац студентима који пред изборе промене пребивалиште како би гласали против АфД-а

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Mar.2024, 11:13

Скандал у Немачкој: Универзитет нуди новац студентима који пред изборе промене пребивалиште како би гласали против АфД-а

Универзитет Баухаус у Вајмару отворено позива људе да утичу на локалне, европске и државне изборе ове године, упркос захтеву за неутралност. У кампањи учествује укупно седам универзитета. Фото: PrtSc Слоган на сајту www.92tage.de је: „Поново се региструјте, обезбедите свој бонус, укључите >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << се, гласајте, ојачајте демократију“.
Преведено на прост језик, студенти треба да пријаве своје главно пребивалиште у Тирингији како би спречили АфД у суперизборној години. Овде је странка десничара Бјорна Хекеа (51) далеко испред у анкетама са око 35 одсто подршке, преноси Билд.
„Многи студенти се никада не региструју у свом граду или заједници. Препознали смо овај неискоришћени гласачки потенцијал и желели бисмо да се томе посебно позабавимо“, објашњава на почетној страници професор Буркхарт фон Стевен, који води пројектни тим.
На бирачко место могу да изађу само они који су најмање три месеца унапред регистровани на том подручју. Међутим, наводи се да извештај важи и ретроактивно.
Постоји и бонус за поновну регистрацију Како пише Билд, у свему постоји и једна пикантерија: потенцијални гласачи се маме новцем. Иницијатива посебно оглашава бонусе за поновну регистрацију универзитетских градова: Вајмар 300 евра, Јена до 120 евра, Гера 100 евра годишње, Илменау 80 евра годишње и Шмалкалден 50 евра/семестар.
Постоје упутства о томе како студенти могу да добију бонус.
„Закажите термин у Канцеларији за регистрацију грађана, понесите са собом личну карту, преузмите образац за регистрацију и предајте потврду о смештају“.
„Тирингији је потребан ваш глас“ Изборни трик је на сајту објашњен као „иницијатива за подршку демократији у овој савезној држави и нашем слободном поретку“.
„Због великог одзива бирача међу нашим студентима, без обзира да ли су већ регистровани овде или то још морају да ураде на време. Тирингији је потребан ваш глас“, наводи се у објашњењу.
Међутим, у међувремену је из ове изјаве нестала реченица која је конкретно навела циљ – утицај на изборе.
До среде је писало „уверени смо да се на исход свих предстојећих избора у земљи може утицати у интересу демократских снага“.
Очигледно ни сама иницијатива више није била сигурна да ли је акција потпуно легална и избрисала је спорни део.
Иначе, надлежни надзорни орган за седам универзитета учесника у овој акцији је Министарство за економска питања, науку и дигитално друштво, на чијем челу је Тириншка Социјалдемократска партија, иначе жестоки ривал АфД-а.
АфД друга партија по популарности у Немачкој, далеко испред Шолца и његових коалиционих партнера Подсетимо, Алтернатива за Немачку је на другом месту по популарности међу немачким бирачима, показују резултати две анкете који су недавно објављене.
Према резултатима истраживања, АфД је чврсто на другом месту по популарности иза Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) после десетодневних протеста широм земље против крајње десничарске странке због њеног наводног плана да масовно депортује мигранте.
Подршка АфД-у опала је за два одсто на 20 одсто у анкети Форса, што је најнижи ниво подршке тој странци у последња четири месеца, пренео је Ројтерс.
Партија је остала на другом месту по популарности иза опозиционих конзервативаца који имају подршку од 31 одсто, али је и даље далеко испред све три странке коалиције левог центра немачког канцелара Олафа Шолца које заједно имају 32 одсто подршке.
Ruski mediji: Rusija pozvala nemačkog ambasadora na razgovor

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Скандал у Немачкој: Универзитет нуди новац студентима који пред изборе промене пребивалиште како би гласали против АфД-а се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.