Ђерлек на Дипломатском форуму у Анталији: Очекујемо нове инвеститоре у Србији

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Mar.2024, 10:56

Ђерлек на Дипломатском форуму у Анталији: Очекујемо нове инвеститоре у Србији

Министар за равномерни регионални развој Един Ђерлек присуствовао је, на позив министра спољних послова Турске Хакана Фидана, тродневном Дипломатском форуму у Анталији, где се сусрео се бројним лидерима, министрима, дипломатама, привредницима и директорима компанија.
Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Танјуг/МРРР/Милош Перић Дипломатски форум у Анталији (АДФ) одржан је ове године по трећи пут са више од 4.700 учесника из 148 држава, на чак 52 панела.
Главна тема овогодишњег форума је била „Истицање дипломатије у први план у временима кризе“.
Министар Ђерлек је, поред учешћа на форуму, присуствовао и пословној дипломатској вечери на позив министра финансија Турске Мехмета Шимшека, на којој је разговарао са директорима успешних компанија и потенцијалним инвеститорима у региону, саопштило је Министарство за равномерни регионални развој.
„Постоје два главна разлога због чега су овакви догађаји важни и неопходни. Први је што се тренутно налазимо у изузетно кризној ситуацији на глобалном нивоу коју прате крвави сукоби, ратови и акти тероризма. У таквим временима кључно је тражити решења кроз заједничке напоре и дипломатију. Друго, ми се на Балкану суочавамо са посебним изазовима те је панел „Изазови и могућности Балкана“ у том смислу испунио задатак кроз јасно артикулисане ставове, усмерене ка будућности а не прошлости, који подразумевају европску перспективу“, рекао је Ђерлек.
Навео је да му је драго што се сусрео са колегама министрима из бројних земаља, нарочито министрима из региона.
Истакао је да је важно разговарати о свим темама, па и о отвореним питањима, јер има доста заједничких изазова на Западном Балкану.
Циљ панела „Изазови и могућности Балкана“ био је да се преиспита перспектива Европске уније, али и да се разговара о томе шта свака држава Западног Балкана треба да уради како би у што краћем року постала пуноправна чланица ЕУ.
Политичари и стручњаци су током три интензивна дана расправљали о бројним темама, укључујући сукобе и ратове широм света, климатске промене, миграције, антиисламизам, вештачку интелигенцију, а форум је завршен панелима о актуелним глобалним питањима, наведено је у саопштењу.
Šapić: Očekujem da će beogradski izbori biti raspisani u narednih sedam, osam dana

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ђерлек на Дипломатском форуму у Анталији: Очекујемо нове инвеститоре у Србији се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.