Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Mar.2024, 08:55

За оне с кратким фитиљем: Ефикасни трикови који ће вам помоћи да савладате бес

Сасвим је природно да се с времена на време осећамо љуто – то је нормална људска емоција која се појављује када смо фрустрирани, повређени или разочарани. Међутим, важно је да не дозволите да тај ваш бес измакне контроли, на пример, у ситуацији када неправедно окривљујете некога >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << ко у тој целој причи није ни крив ни дужан. Фото: Pexels/Moose photos Поврх свега, љутња такође може утицати на ваше здравље и повећати ризик од високог крвног притиска, срчаних проблема, главобоља, кожних болести и проблема са варењем, као и анксиозности и депресије. Дакле, способност да се добро контролише бес може се показати као веома корисна вештина.
1. Двапут мери, једном сеци Не дозволите себи да у афекту кажете нешто што не мислите, кер то потенцијално може да оштети ваше односе с људима до којих вам је стало. Добро размислите да ли ће оно што планирате да кажете донети више штете него користи или ће звучати превише грубо, па ако је потребно, пронађите начин да то изразите другачије.
2. Поштујте друге Начин на који комуницирамо је од пресудног значаја. Не смете бити пасивни и дозволити другима да вас газе, али не смете ни дозволити себи да будете агресивни и намећете своје мишљење као једино исправно и вређати све остале.
Морате научити да се изражавате асертивно тако да поштујете друге, али и даље заступате своје интересе на миран и директан начин без претераног емоционалног набоја.
3. “Ја” уместо “ти” Реченице започињите са “ја” уместо са “ти“. Тако ће ваша изјава уместо оптужујуће конотације имати дозу личних емоција. Рецимо, реченица “Никад ми не помажеш“ звучи много оштрије него рецимо: “Осећам се као да сав терет пада на мене“.
4. Смех уместо нервозе Када вам се учини да је атмосфера толико напета је можете пресећи ножем, покушајте да сагледате ситуацију са мање озбиљне тачке гледишта и нађете у њој нешто смешно. Научите да се смејете себи и пронађите хумор у целој причи.
5. Не будите злопамтило Водите се филозофијом “шта је било, било је“, односно оставите прошлост у прошлости и не ископавајте из ормара старе аргументе. Ако дозволите да бес преплави све ваше позитивне емоције, временом ће вас изједати осећања неправде и горчине. С друге стране, опраштање некоме ко вас је наљутио може вам помоћи да наставите даље, научите нешто и ојачате своју везу.
6. Направите паузу Понекад вам треба само минут или два за себе. Ако сте икако у могућности, кад вас преплави бес, покушајте да одвојите бар мало времена да дођете себи и да боље изађете на крај са снакупљеним стресом.
7. Физичка активност Иако може изгледати банално, физичка активност може умногоме да допринесе смањењу стреса и, самим тим, ублажавању беса. Ако се осећате посебно раздражљиво, покушајте да одете у брзу шетњу, мало трчите или покушајте са неким другим обликом физичке активности.
8. Препознајте окидаче Коначно, ако често губите живце, покушајте да утврдите у којим ситуацијама се то најчешће дешава. Неки од могућих узрока могу бити чекање у дугим редовима, гужве у саобраћају, коментари колега на послу или претерани умор.
Немојте само да дижете руке и кажете да имате кратак фитиљ: ако знате које вас ситуације посебно иритирају, можете нешто да урадите поводом тога тако што ћете организовати свој дан другачије да бисте их избегли или тако што ћете прибегавати некој од других техника управљања бесом.
Korak po korak do cilja: Da li 10.000 koraka zaista čini razliku za vaše zdravlje?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак За оне с кратким фитиљем: Ефикасни трикови који ће вам помоћи да савладате бес се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.