Дијета за старије која топи килограме и чува кости

Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Mar.2024, 18:02

Дијета за старије која топи килограме и чува кости

Здрава телесна тежина је кључ здравља и дуговечности, али након одређеног узраста, губитак тежине постаје све тежи задатак. Фото: Pixabay/StockSnap Дијета тада није најбољи избор јер многи могу погоршати проблеме попут губитка мишићне масе и густине костију, што само по себи представља >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << проблем за старије људе.
На срећу, наука је потврдила да је исхрана богата протеинима и мало калорија вероватно најбезбеднији и најефикаснији план исхране ако старите и желите да смршате.  96 гојазних одраслих особа старијих од 65 година подељено је у две групе. Једна група је усвојила шестомесечни нискокалорични план исхране који је укључивао више од једног грама протеина по килограму телесне тежине и адекватне суплементе калцијума и витамина Д.
Друга група је добила инструкције да једе 0,8 грама протеина по килограму телесне тежине по дан.
Резултати су показали да су учесници прве групе у просеку изгубили осам килограма, при чему се 87 одсто губитка односило на телесну масноћу. Тачније, губитак тежине је био највидљивији у централном делу тела, куковима и бутинама, подручјима важним за смањење ризика од метаболичких болести попут дијабетеса и срчаних обољења.
Такође, учесници ове групе су одржавали мишићну масу и густину костију. Друга група није приметила ове предности.
Овај налаз сугерише да је исхрана са мало калорија и високим садржајем протеина најбезбеднија за старије људе. Да бисте својој исхрани додали више протеина, једите храну као што су немасно месо, јаја, махунарке и житарице са високим садржајем протеина.
Da li je noćno trčanje teže za telo?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Дијета за старије која топи килограме и чува кости се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.