Весић: Брза саобраћајница Иверак – Лајковац биће готова до краја године

Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Mar.2024, 10:32

Весић: Брза саобраћајница Иверак – Лајковац биће готова до краја године

Министар саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре Горан Весић најавио је да ће брза саобраћајница Иверак – Лајковац бити готова до краја године, када ће се завршити радови на деоници од петље Дивци до Ваљева. Фото: Танјуг/Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре/Предраг >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Митић Весић је рекао за Танјуг да ће у наредним недељама бити потписан уговор о изградњи Јужне обилазнице око Ваљева, у дужини од 2,2 километра.
Министар је истакао да је укупна вредност изградње брзе саобраћајнице Иверак – Лајковац 158 милиона евра.
„Брза саобраћајница Иверак – Лајковац дуга је 18,2 километра и предвиђена је за брзину до 100 километара на час. Она треба да омогући Ваљеву да се прикључи на аутопут ‘Милош Велики’, односно да Ваљево буде прикључено на мрежу ауто путева и брзих саобраћајница“, рекао је Весић.
Весић је подсетио да је прошле године завршен први део брзе саобраћајнице, од Лајковца до петље Дивци. „Остало је сад да се заврши 5,8 километара до Ваљева, а читав посао ће бити завршен до краја године. Завршава се и још неколико експропријација које су остале и ради се пуном паром на читавом пројекту“, казао је Весић.
Како је навео, добра вест за грађане Ваљева је што ће у наредних неколико дана или недеља бити потписан уговор о изградњи Јужне обилазнице око овог града.
„За почетак радићемо 2,2 километра која ће суштински значити комплетну обилазницу око самог Ваљева, што значи измештање комплетног теретног саобраћаја из Ваљева и то је нешто што ће бити наставак овог пројекта“, навео је Весић.
На брзој саобраћајници Иверак – Лајковац (мостови, надвожњаци) има 20 објеката, а укупна дужина мостова на траси је 5.250 метара.
Главни извођач радова на пројекту је кинеска компанија Чајна Шандонг.
Укупна дужина брзе саобраћајнице је 18,2 километра, а у саобраћај је пуштена део у дужини од 12,4 километра.
Радови се изводе на преосталој деоници од петље Дивци до Ваљева у дужини од 5,8 километара.
На брзој саобраћајници Иверак – Лајковац налази се прикључење на Јужну обилазницу око Ваљева и представља везу са индустријском зоном у Ваљеву. Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић истакао је да је брза саобраћајница Иверак – Лајковац стратешки важан пројекат за овај град.
„Значај овог пројекта је у томе што се Ваљево повезује са ауто путем ‘Милош Велики’, па ће вожња бити бржа и безбеднија. То значи и отварање Ваљева ка остатку Србије. Највећа вредност је то што је Ваљево постало привлачно инвеститорима. Ми смо прошле године реализовали три велике инвестиције, отворене су три нове фабрике“, рекао је Гојковић.
Како је навео, изградњом најављене Јужне обилазнице повезаће се брза саобраћајница са привредном зоном, што ће бити додатни бенефит за инвеститотре и локалне привреднике.
Руководилац надзора на изградњи деонице од петље Дивац до Ваљева Дарко Милидраговић навео је да на изградњи деонице тренутно ради 25 радника. „На тој деоници има осам мостова од којих је седам мостова завршено више од 90 одсто. Тренутно смо овде на највећем градилишту, то је мост број три, који прелази преко пруге и магистралног пута“, казао је Тањугу Милидраговић.
Предузетник из Ваљева Славољуб Андрић истакао је да ће ова брза саобраћајница омогућити мање трошкове пословања и побољшање квалитета рада, јер ће бити лакше снабдевање материјалима и транспорт производа према купцима.
Ваљевац Бранко Јаковљевић истиче да је Ваљево постало, како је рекао, град боље будућности.
„Ја као родитељ сам веома срећан и веома захвалан, а овом приликом желим да захвалим председнику Вучићу и Влади Србије што су препознали шта је најпотребније нашем граду. Уложили су велики новац у развој инфраструктуре. Обећана је изградња болнице и затворених базена, тако да Ваљево има светлу будућност“, рекао је Јаковљевић.
Маријан Вујић из Ваљева нагласио је да им Београд никад није био ближи, него сада када се завршава брза саобраћајница од Иверка до Лајковца. „За сат времена стижемо у главни град. После толико година стагнирања, град Ваљево је озбиљан и леп град и овом прилком желим да захвалим председнику Вучићу што је увидео важност нашег града. Да није ове саобраћајнице, не бисмо имали ни фабрике и самим тим бисмо имали проблем запошљавања“, казао је Вујић.
Vučić razgovarao sa Orbanom: Teška vremena lakša kada ih podelite sa prijateljima

 
Преузмите андроид апликацију.
 
Чланак Весић: Брза саобраћајница Иверак – Лајковац биће готова до краја године се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.