Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Mar.2024, 09:00

Пет навика које убрзавају метаболизам: Ево шта треба да промените у исхрани

На метаболизам утичу године, пол, фактори средине као што су температура средине у којој особа живи, ендокрина функција, физичка активност, здравствено стање, али и психичка стања, као што је присуство стреса. Фото: Pexels/Pixabay Уколико редовно вежбате и здраво се храните, а не губите >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << тежину у овом случају, оно што се дешава може бити скривено у начину на који метаболизам функционише.
Шта је метаболизам? Метаболизам је процес којим се различита храна коју организам конзумира разлаже на мање молекуле и елементе које организам апсорбује и служи његовим различитим потребама. Базални метаболизам је енергија коју тело троши у мировању.
Постоји 5 навика у исхрани које ће убрзати ваш метаболизам.
Једите протеине у сваком оброку и ужини Конзумирање богатог извора протеина уз сваки оброк и ужину може повећати број калорија које сагоревате у мировању (сагоревате више калорија варећи протеине), дајући вашем метаболизму значајан подстицај. Јаја за доручак, јогурт за ужину, пилетина поподне, мало лососа увече, примери су како да унесете протеине у свој дан.
Не дозволите да прође много сати без јела Метаболизам мора бити будан, а не „лењи“. Да би се то догодило, морате јести свака 3 сата. То су 3 главна оброка и 2 ужине. На овај начин ваше тело ће почети да сагорева више калорија.
Немојте јести прекасно увече Ако ноћу добијете жудњу за храном и желите да поједете све што је у фрижидеру, онда дефинитивно имате лошу навику у исхрани. Конзумирање хране непосредно пре спавања ће пореметити ваш сан и изазвати проблеме са варењем, жгаравицу, рефлукс итд. Идеално је да једете најмање два сата пре спавања.
Бирајте зачињену храну Капсаицин је једињење које се налази у паприци и одговорно је за осећај пецкања у устима који можете осетити након конзумирања зачињене хране. Укључите чили папричице у своја јела или додајте љути сос у омиљена јела да бисте убрзали метаболизам.
Смањите унос алкохола Прекомерна конзумација алкохола може утицати на квалитет сна, што може нарушити метаболизам. Такође повећава вероватноћу дехидрације и утиче на функционисање кључних органа, као што је јетра. Ретко пијте алкохол и избегавајте пића која садрже додатни шећер. Женама је најбоље да не пију више од једног пића дневно, а мушкарцима два.
Da li vežbanje može sprečiti rak?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Пет навика које убрзавају метаболизам: Ево шта треба да промените у исхрани се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.