Једини преживели члан прве експедиције на Монт Еверест: Врх препун људи и прљав

Izvor: GradskeInfo.rs, 02.Mar.2024, 11:41

Једини преживели члан прве експедиције на Монт Еверест: Врх препун људи и прљав

Једини преживели члан планинарске експедиције која је прва освојила Монт Еверест, Шерпас Канча, изјавио је данас да се на највишем врху света увек налази превише људи и да има много смећа које пењачи остављају за собом. Фото: Танјуг/Niranjan Shrestha Канча је у интервјуу у Катмандуу >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << рекао да сматра да би требало смањити број пењача и указао да они бацају конзерве и омоте хране које нема ко да покупи, преноси АП.Од првог освајања Евереста, на врх су се људи попели хиљаде пута, а гужва је сваке године све већа.
Током пролећне сезоне пењања 2023. године, 667 пењача се попело на врх, али је у базном кампу између марта и маја било и хиљаде људи који припадају помоћном особљу.
За тибетанске Шерпасе, Еверест је Комолангма или богиња мајка света.„Не би требало да прљају планину. То је наш највећи бог и они не би требало да прљају богове“, истакао је Канча, преноси Танјуг.
Већ дуго постоји забринутост због броја пењача на Монт Еверест, али власти не планирају да смање број дозвола које издају пењачима, наводи АП.
Правила захтевају од пењача да однесу своје смеће, опрему и све што носе на планину или ризикују да изгубе свој депозит, али праћење поштовања тих правила није ефикасно.
Menorka: Ostrvce sa hiljadu lica

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Једини преживели члан прве експедиције на Монт Еверест: Врх препун људи и прљав се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.