Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Mar.2024, 09:00

Собне биљке које уклањају прашину и алергене из просторије

Собне биљке нам могу помоћи да ваздух у затвореном простору учинимо чистијим. Они не само да пречишћавају ваздух и уклањају прашину, већ и уклањају токсине. Фото: Pexels/Tara Winstead Осим што испуштају кисеоник у ваздух, оне су и декоративне, а успут упијају и алергене попут прашине, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << полена и гљивица.
Неколико предлога биљака које имају таква својства:
Зелени љиљан (Chlorophitum comosum) То је једна од најбољих биљака за уклањање прашине и алергена из затвореног простора. Кроз своје листове упија прашину и нечистоће из околног простора.
Резултати истраживања које је спровела NASA доказују да је ова биљка једна од најбољих када је у питању уклањање токсина из ваздуха.
Та студија је показала да зелени љиљан може уклонити 95 одсто отрова за само 24 сата. Најбоље се показао у уклањању формалдехида и угљен-диоксида.
Ову биљку треба држати на месту где прима индиректну сунчеву светлост.
Ареца палма (Dipsis lutescens) У питању је природни овлаживач ваздуха, који смањује број честица прашине у ваздуху. У Индији је спроведено истраживање на три различите биљке, укључујући и ову, како би се видело која од њих најбоље чисти канцеларијски простор.
Студија је трајала 15 година и обухватила је 300 запослених, а на крају је утврђено да ова палма побољшава укупно здравље оних који су боравили у њеној близини, а посебно смањује главобољу, иритацију ока, респираторне проблеме и симптоме астме.
Ареца палме скупљају прашину на листовима, али не заборавите да их повремено обришете како се не би накупљала.
Ову биљку треба поставити на сунчано место јер јој је потребно најмање осам сати сунчеве светлости дневно.
Фикус (Ficus elastica) Биљка која такође упија прашину из вашег дома кроз своје лишће. На листовима се често може видети прашина, па је треба уклањати бар једном недељно. Фикус такође влажи ваздух, чиме се такође регулише количина прашине у ваздуху.
Ова биљка чак може да смањи количину бензена и формалдехида, заједно са свим уобичајеним загађивачима у ваздуху.
Биљку је најбоље поставити на западни прозор, јер воли пуно јаке, индиректне сунчеве светлости.
Спатифилум (Spathiphyllum) Ова биљка испушта кисеоник у ваздух и побољшава његов квалитет за чак 60 одсто. Биљка упија прашину и споре гљивица и користи их као храну. Такође апсорбује друге загађиваче у ваздуху, укључујући алкохол, ацетон, трихлоретилен, бензол и формалдехид.
Такође апсорбује вишак влаге у просторији.
Биљка воли добро осветљен положај, али не и директно сунце.
Сансеверија или таштин језик (Dracaena trifasciata) Ово је добро познат пречишћивач ваздуха који упија алергене попут прашине и перути.
Сакупља их на својим листовима, а истовремено ослобађа кисеоник. Ова незахтевна собна биљка смањује многе токсине у ваздуху, као што су формалдехид, ксилен, бензол и угљен моноксид.
Толерише и сунце и делимичну сенку.
Бршљан (Hedera helix) Биљка која спречава накупљање прашине и гљивица у дому. Ова биљка може смањити гљивичне споре за 78 процената. Споре гљивица лако се удишу у плућа у додиру са прашином која је иначе веома штетна по здравље, а код бршљана ће овај ризик бити знатно смањен.
Најбоље је поставити ову биљку на добро осветљено место са индиректном сунчевом светлошћу.
Kašika jabukovog sirća na dan može napraviti čudo u vašem organizmu!

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Собне биљке које уклањају прашину и алергене из просторије се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.