Вучић: Ценимо пријатељство са ЦАР и што поштују територијални интегритет Србије

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Feb.2024, 20:00

Вучић: Ценимо пријатељство са ЦАР и што поштују територијални интегритет Србије

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да Србија изузетно цени пријатељство са Централноафричком Републиком и захвалио председнику ЦАР Фостену Арканжу Туадеру што та земља чврсто поштује територијални интегритет Републике Србије. FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg „То је за >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << нас од изузетног значаја. Тиме поштујете наравно и позив Уједињених нација и резолуције које су изгласане у Генералној скупштини Уједињених нација. Председник Туадера ми је рекао – поштујемо Србију, која нам је пријатељ, али ми то радимо и због себе, као и због поштовања међународног јавног права, због свакога ко жели да заштити свој интегритет и своје право да буде свој на своме“, навео је Вучић после састанка.
Што се Републике Србије тиче, нагласио је, увек ће подржавати у пуној мери територијални интегритет Централноафричке Републике.
„На то можете да рачунате. За нас је Централна Афричка Република важна и због тога што ми имамо 71. припадника наше војске на територији Централноафричке Републике у оквиру операције, мисије МИНУСЦА. Верујем да је и то добар показатељ и добар пример како можемо да помогнемо на најбољи могући начин нашим пријатељима. Они су то могли да виде, како и на који начин могу да успоставе и војне болнице“, рекао је Вучић.
Вучић је истакао да су односи две земље од приоритетног значаја, као и да ће дати све од себе да развија дубину различитих односа са ЦАР и другим афричким земљама. „Поносимо се наслеђем са афричким континентом, прве међудржавне споразуме смо направили 1968. и 1972. године“, рекао је он након састанка са председником ЦАР у Београду.
Он је истакао да је сада време да се ти споразуми обнављају, али пре свега да делима покажемо да можемо да радимо.
Изразио је уверење да ће под руковоством председника Туадере и његових сарадника ЦАР из једне од најсиромашнијих земаља врло брзо кренути путем великих успона и успеха.
Вучић је поручио да ће Србија увек помоћи ЦАР.
„Ми имамо огроман респект према вама, велику захвалност. Ја знам колико ви разумете геополитичку ситуацију боље од већине политичара широм света и могао сам много тога и да научим данас од вас. Али сам вам посебно, председниче, захвалан на отвореност и на томе што верујете и у српске научнике и у знања наших људи у различитим областима“, рекао је Вучић.
Подсетио је да је још из периода председника Тита и председника Бокасе постојала сарадња када смо градили тамо највећи и најлепши стадион, као и хидроелектране и друге важне објекте. Вучић је навео да и у будућности можемо да урадимо много тога од обостраног и заједничког интереса.
„Верујем да у свим другим областима од пољопривреде, рударско-геолошких истраживања до сарадње у области одбране можемо да постигнемо веома значајни резултат. И ја бих замолио вас, поштовани господине председниче, да тај наш дипломатски контакт кроз све институције, кроз све организације, агенције широм света доведемо до нивоа сталних консултација и да можемо једне другима да помажемо. Увек гласамо за предлоге оних других, поштујући не само интегритет наших земаља, већ гледајући како на најбољи могући начин да и групно стварамо своје политичке интересе“, нагласио је председник Србије.
Вучић је подсетио да ће Србија ускоро, током ове године имати три редовне линије до Народне Републике Кине, као и три сталне линије до Сједињених Америчких Држава сталне.
Подсетио је да већ имамо две линије, до Њујорка и Чикага и додао да ћемо имати и до Мајамија.
Додао је да размишљамо да направимо, како је рекао, брзу линију и до Сеула.
Вучић је рекао да је циљ да нађемо авионе којима ћемо моћи да идемо и у централну и јужну Африку, у наредних годину дана.
„И верујем да ћемо тада и са Централном Афричком Републиком бити неупоредиво боље повезани, као и са многим другим нашим пријатељским земљама у централној и јужној Африци. Још једном драги пријатељу, хвала на посети. Увек сте добродошли и желим вам да се овде у нашој Србији осећате као под своје куће. Ја мислим да не постоји ни једна европска земља која са толико љубави и благо наклоног односа гледа на афрички континент као што је то Србија“, закључио је Вучић.
Vučić sa predsednikom CAR: Razgovaraćemo o sveobuhvatnom širenju saradnje

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Вучић: Ценимо пријатељство са ЦАР и што поштују територијални интегритет Србије се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.