Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Feb.2024, 13:58

Увежбајте наступ – Златна правила држања за презентације и јавне говоре

Без обзира морате ли говорити пред аудиторијумом од више стотина људи на некој конференцији или само презентовати свој извештај пред неколико колега, темељи јавног наступа вреде за све. Пуно тога је у томе како говорите и како се држите, готово једнако колико и у садржају онога >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << што ћете рећи. Фото: Unsplash/Matthew Osborn Блог Ian’s Messy Desk доноси 12 универзалних правила држања за говорнике: – Свесно подигните обрве. То ће вам разведрити израз лица.
– Осмехните се. Наставите се смешити.
– Пошаљите своју нервозу у дијафрагму, танки мишић између ваших плућа и трбушне шупљине. Опустите врат и рамена, дишите споро и дубоко помицањем дијафрагме. Нека сва ваша напетост пређе у њу. Пратите како се понаша ваш трбух – требало би да се испупчи кад удахнете, а увуче кад издахнете. (Рамена не би требало да вам се помичу од дисања.)
– Руке нека слободно висе, без млатарања, осим ако требате нешто нагласити гестикулацијом или држите микрофон.
– Подигните мало тон гласа у односу на уобичајени тон који користите. Звучаћете енергичније и мање уморно. Користите ли дијафрагму при говорењу, чуће вас се и у најдаљим деловима дворане. Јасно изговарајте сугласнике, немојте их гутати.
– Стопала држите у ширини рамена. Стојите усправно. Немојте се нагињати нити клатити.
– Нека порука коју шаљете буде ваша у целости. Немојте само изговарати речи. Ако вам порука није важна, видеће се.
– Добро је имати чашу воде при руци. Нервоза вам може у тренутку осушити грло.
– Ако сте превише нервозни како бисте гледали у публику, гледајте мало изнад њих да створите утисак контакта очима.
– Важно је знати напамет што више од материјала који треба да изговорите. Лакше ћете се концентрисати на изражајност говора и комуникацију с публиком, ако не морате читати.
– Ако погрешите, занемарите грешку и наставите. Публика ће заборавити на њу једнако брзо као и ви. Ако ју је уопште уочила. Гримасе или коментари на рачун сопствене грешке само упозоравају публику да сте погријешили.
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Увежбајте наступ – Златна правила држања за презентације и јавне говоре се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.